БЕБ розкрило чергову злочинну схему відшкодування ПДВ: у компаній відомого львівського бізнесмена вилучено понад 25 млн грн готівкою

БЕБ розкрило чергову злочинну схему відшкодування ПДВ: у компаній відомого львівського бізнесмена вилучено понад 25 млн грн готівкою
341094 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

У рамках системного відпрацювання злочинних схем розкрадання бюджетних коштів, детективи Бюро економічної безпеки України викрили компанію, яка спільно з групою підприємств, були задіяні у злочинній схемі та фактично контролюються відомим львівським бізнесменом. Використовуючи таку схему, товариство завдало державі збитків, у вигляді незаконного бюджетного відшкодування ПДВ на майже 35,4 млн грн.

За результатами обшуків офісних приміщень компанії, що отримала незаконне відшкодування податку на додану вартість, вилучили понад 21 млн грн, 95 тис. євро, 10 тис. доларів США готівкою, загалом в еквіваленті понад 25 млн грн. Також вилучено фінансово-господарські документи та носії інформації, що підтверджують протиправну діяльність товариства.

Встановлено, що службові особи згаданого товариства, протягом 2021-2022 років, купували різноманітні продукти харчування (крупи, макаронні вироби, каву, консерви, чай, олію, солодощі тощо) у декількох приватних підприємств. Надалі товари реалізовувалися суб’єктам господарювання різних форм власності, а також через мережу продуктових магазинів на території м. Львова, що належить відомому львівському підприємцю. При цьому, продаж згаданих товарів не відображався у податковій звітності. Таким чином товариство штучно створило нібито наявні залишки вказаних ТМЦ у складських приміщеннях, що дало можливість внести неправдиві відомості до офіційних документів та подати заяви на повернення сум бюджетного відшкодування ПДВ.

“Один із пріоритетів БЕБ під час воєнного стану - сприяння наповненню бюджету через унеможливлення економічних злочинів і припинення існування тіньових схем, пов’язаних з податковою мінімізацією, незаконним поверненням ПДВ, порушеннями при держзакупівлях.  Детективи БЕБ оперативно виявляють факти незаконного відшкодування фіктивним підприємствам ПДВ та реагують відповідним чином, в межах своїх повноважень. Незаконне відшкодування ПДВ – це фактично розкрадання державних коштів. Ніхто не має морального права мати наміри привласнити бюджетні кошти. Вони повинні спрямовуватися на фінансуваня Збройних Сил України та відновлення громад”, - зазначив Директор БЕБ Вадим Мельник.

Досудове розслідування кримінального провадження за ознаками вчинення правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) здійснюють детективи Головного підрозділу детективів БЕБ за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора.

Нагадаємо, нещодавно директору товариства повідомлено про підозру за фактом незаконного відшкодування ПДВ в розмірі 40 млн грн. Детальніше https://esbu.gov.ua/news/direktoru-tovaristva-povidomleno-pro-pidozru-za-faktom-nezakonnogo-vidshkoduvannya-pdv-v-rozmiri-40-mln-grn

Теги: БЕБ, Бюро економічної безпеки,ПДВ,ухилення від сплати податків,незаконне відшкодування ПДВ
Мої відео