Добровільно працювали на окупантів у Маріуполі та Краматорському районі – заочно судитимуть ще двох колаборантів

Добровільно працювали на окупантів у Маріуполі та Краматорському районі – заочно судитимуть ще двох колаборантів
417191 ПЕРЕГЛЯДІВ
За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальні акти стосовно двох мешканців м. Маріуполя та с. Рубці Лиманської ОТГ Краматорського району за фактами колабораційної діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).
Спеціальними досудовими розслідуваннями встановлено, що у травні 2022 року начальник Управління з гуманітарних питань Сартанської селищної ВЦА Маріупольського району погодився обійняти псевдопосаду так званого заступника «голови Жовтневої районної адміністрації м. Маріуполя» фейкової псевдореспубліки «ДНР».
Зловмисник розробляє програми «розвитку» зруйнованого агресором району та взаємодіє з «підприємствами» та «установами». Також він вдає видимість вирішення соціально-побутових питань у вщент зруйнованому самими ж окупантами районі міста.
Інша обвинувачена у вересні обійняла фейкову посаду виконуючої обов’язки «голови адміністрації с. Рубці Краснолиманського району ДНР». До її обов’язків входило розпорядження фінансовими ресурсами, здійснення управління в сфері ЖКГ та торгівлі, розпорядження комунальним майном. Крім того вона координувала діяльність підприємств і займалась організацією розселення і надання побутової допомоги військовим держави-агресора. Обидва колаборанти здійснювали в Інтернеті та підконтрольних ворогу ЗМІ пропагандистські акції на підтримку окупаційної адміністрації РФ та формування думки серед населення про її законність і легітимність.
Наразі першого з обвинувачених звільнено з посади у Сартанській селищній адміністрації, другу після деокупації с. Рубці оголошено у розшук. Досудові розслідування здійснювались ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.
Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Мої відео