БЕБ примусить російські активи працювати на користь бюджету України

БЕБ примусить російські активи працювати на користь бюджету України
299873 ПЕРЕГЛЯДІВ

За словами Директора Бюро економічної безпеки Вадима Мельника, наразі всі росіяни попадають в поле зору БЕБ. Бюро враховує ризики та перевіряє їх. Адже гроші не повинні йти на фінансування країни-терориста.

«Наша країна знаходиться у стані війни, і не може бути так, щоб агресор вів економічну діяльність прямо чи опосередковано на нашій території. Щоб ці активи і виробничі потужності працювали на користь їхнього бюджету, а не на користь бюджету України. А це вже — наша справа, економічна безпека. БЕБ діє виключно у своїй підслідності. І ми заставили ці активи працювати на Україну!», – переконаний Мельник. 

Наразі в України є чітко визначена законом процедура поводження з активами, арештованими у ході кримінальних проваджень. Активи, які БЕБ  заарештовує, після проведення слідчих, судових процедур передаються в АРМА. На сьогодні сума цих активів перевищує 40 млрд грн.

«Наприклад, ми арештували вагони країни-агресора. Через АРМА, за рішенням суду, передали все в управління Укрзалізниці. На кінець 2022 року дохід від використання вагонів, —1,7 млрд грн.

Інший приклад, АРМА реалізувала арештований БЕБ аміак на суму понад 910 млн грн. Щоб ці кошти максимально швидко працювали на потреби ЗСУ, придбало за погодженням з Кабінетом міністрів на 600 млн грн військові облігації. А військові облігації – це механізм прямої підтримки бюджету та армії в умовах війни. І це ефект від роботи БЕБ і діяльності АРМА»

Втім, на думку Мельника, не всі алгоритми чітко прописані в законі. Але це поступово змінюється. Місця для російського бізнесу тут вже не буде.

«Якщо є законний спосіб забрати якийсь актив у них в дохід України, щоб він приносив користь виключно Україні, ми це робимо», – запевняє Директор БЕБ.

Теги: БЕБ, Бюро економічної безпеки, активи росії, Війна з РФ,рф,рб, АРМА,економіка, Україна
Мої відео