БЕБ викрило схему використання людей з інвалідністю для ухилення від сплати податків

БЕБ викрило схему використання людей з інвалідністю для ухилення від сплати податків
367252 ПЕРЕГЛЯДІВ
 

 

Аналітики Бюро економічної безпеки Україні виявили 24 підприємства, які впродовж 2022 року незаконно отримали з бюджету відшкодування податку на додану вартість на суму 245 млн грн шляхом фіктивного працевлаштування людей з інвалідністю.

Згідно з законодавством України підприємства на яких працюють особи з інвалідністю, звільняються від сплати податку на додану вартість. Але цю пільгу перетворили на злочину схему, в штаті таких підприємств особи з інвалідністю влаштовані тільки на папері.

Загалом згадані компанії заявили до відшкодування з бюджету 478 млн грн.

">Як людей з інвалідністю використовують в схемах з ПДВ

У ході слідства встановлено, що на підприємствах створюється імітація виробничого процесу, а умови для роботи осіб з інвалідністю не створено. Використання незаконних схем, дозволяє організованим злочинним угрупованням надалі використовувати пільги, у тому числі отримувати відшкодування ПДВ. З метою подальшого унеможливлення подібних схем ухилення від сплати податків, БЕБ звернулося з листами до відповідальних державних органів.

«Ми реагуємо на таку загрозу. В першу чергу порушено декілька кримінальних проваджень. По-друге, аналітики вивчили нормативно-правову базу, яка регулює порядок застосування цієї пільги. Відповідно ми поінформували про це рекомендаційними листами комітети Верховної ради з питань соціальної політики та з питань податків. Крім цього проінформовано Кабінет міністрів та Міністерство соціальної політики з метою вжиття заходів», - зазначив т.в.о. заступника директора БЕБ Андрій Пащук.

Він наголосив, що йдеться не про скасування пільги, а про можливу зміну підходу до її надання. А також посилення  функції нагляду та контролю з боку держави для суб'єктів, які незаконно використовують пільгу.

 

Теги: БЕБ, Бюро економічної безпеки,Аналітики БЕБ
Мої відео