Воювали проти України на боці окупаційних військ РФ – повідомлено про підозру 9 військовослужбовцям НЗФ «ЛНР/ДНР»

Воювали проти України на боці окупаційних військ РФ – повідомлено про підозру 9 військовослужбовцям НЗФ «ЛНР/ДНР»
317160 ПЕРЕГЛЯДІВ

За процесуального керівництва Київської обласної прокуратури 9 громадянам України повідомлено про підозру за фактами державної зради та  участі у діяльності не передбаченого законом збройного формування (ч. 2 ст. 260, ч. 2 ст. 111 КК України).

За даними слідства, у 2022 році п’ятеро підозрюваних добровільно вступили до лав не передбачених законом збройних формувань «ЛНР/ДНР»,  чотирьох – мобілізували.

На «службі» вказані особи отримали військову форму і зброю. Вони чергували на позиціях зс рф, отримували та передавали інформацію щодо переміщення військової техніки та розміщення військовослужбовців ЗСУ. Також охороняли військові об’єкти окупантів, здійснювали фортифікацію споруд для  ворожих позицій і чинили спротив Збройним Силам України поблизу населених пунктів Донецької, Луганської та Херсонської областей.  Один із них займався евакуацією поранених і вбитих військовослужбовців країни-агресора та учасників НЗФ.

Серед підозрюваних - помічник-гранатометника, стрільці та командир протитанкового взводу.

У квітні-травні 2023 року їх затримали українські захисники на території Донецької області.  

До суду будуть скеровані клопотання про обрання їм запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою без альтернативи внесення застави.

Досудове розслідування здійснюється ГУ СБУ в м. Києві та Київській області, оперативний супровід - ДКІБ СБУ.

Мої відео