Прокуратура вимагає відшкодувати державі понад 8,5 млн грн збитків, завданих засміченням земельних ділянок на Київщині

Прокуратура вимагає відшкодувати державі понад 8,5 млн грн збитків, завданих засміченням земельних ділянок на Київщині
11681 ПЕРЕГЛЯДІВ

Броварська окружна прокуратура завернулась до господарського суду Київської області із позовами в інтересах держави до суб’єкта господарювання та селищної ради про стягнення шкоди, завданої навколишньому природному середовищу, в сумі понад 8,5 млн грн.

Установлено, що за результатами проведеної Державною екологічною інспекцією України перевірки, комунальне підприємство однієї з селищних рад Броварського району Київської області, здійснює захоронення твердих побутових відходів без проведення будь-яких операцій з їх оброблення та сортування. Також фактична площа сміттєзвалища майже на 1 га перевищує межі земельної ділянки, відведеної для вказаних цілей.


Внаслідок допущених порушень відбулося засмічення побутовими відходами земель сільськогосподарського призначення площею понад 5 га та самовільно зайнятої земельної ділянки площею майже 1 га.

Крім того, однією із селищних рад не отримано всіх дозвільних документів для здійснення захоронення відходів на полігоні, а також не вирішено питання щодо їх сортування, оброблення, перероблення, утилізації та знешкодження. Вказані порушення призвели до захоронення змішаних побутових відходів, у тому числі і небезпечних.

Шкода, завдана державі внаслідок грубих порушень чинного законодавства в частині охорони навколишнього природного середовища, у двох випадках становить понад 8,5 млн грн.

Оскільки завдані збитки в добровільному порядку не відшкодовані, прокуратура звернулась із відповідними позовами до суду.

Мої відео