Міністр економіки: Інвестиційні можливості України в найближчі 10 років становлять понад $292 млрд

Міністр економіки: Інвестиційні можливості України в найближчі 10 років становлять понад $292 млрд
425622 ПЕРЕГЛЯДІВ

Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко під час зустрічі з Міністром зовнішньої торгівлі і розвитку Фінляндської Республіки Вілле Тавіо розповіла, що інвестиційні можливості України в найближчі 10 років становлять понад $292 млрд.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Також під час зустрічі обговорювались питання державного стимулювання інвесторів, доступ до проєктного фінансування, страхування ризиків та кредитні гарантії, пріоритетні сектори для інвестицій і спільних проєктів з українськими компаніями, а також участь фінського бізнесу у відновленні України.

«Уряд високо цінує готовність Фінляндії допомагати Україні у її відновленні, зокрема, інвестувати у енергетичний сектор, оцінити шкоду, завдану навколишньому середовищу, посилити захист кордону та критичної інфраструктури, а також забезпечити медичне лікування українських військових. Наразі допомога від Фінляндії сягнула майже 2 млрд євро, Уряди обох країн готові і надалі зміцнювати економічні зв’язки та сприяти розвитку бізнес-партнерства. Зі свого боку, Україна має низку інструментів стимулювання інвестицій та ініціатив з підтримки розвитку приватного сектору», — сказала очільниця мінекономіки.

На поточний рік уряд запропонував кілька програм підтримки інвестицій. Серед іншого – пакет заохочень для резидентів Індустріальних парків України та інвесторів зі значними інвестиціями від 12 млн євро – пільгове оподаткування, компенсація витрат на інфраструктуру та приєднання до електричних мереж, звільнення від сплати мита на нове обладнання тощо. Ба більше, запровадження Pillar II у межах Ukraine Facility допоможе отримати доступ до проєктного фінансування на суму в 9 млрд євро протягом наступних чотирьох років шляхом надання гарантій МФО.

«Інвестиційні можливості України в найближчі 10 років становлять понад $292 млрд. Наразі ми визначили сектори для інвестицій, які можуть зацікавити фінські компанії – це енергетика, транспорт і логістика, агропереробний комплекс, критичні матеріали, зелена сталь, цифрові трансформації, включаючи ІТ та комунікації. Ми впевнені, що великим фінським компаніям буде цікаво ознайомитись з інвестиційними можливостями в Україні», — розповіла Юлія Свириденко і додала, що в Україні є можливості страхування від воєнних ризиків, в тому числі через експортно-кредитні агентства інших країн.

Зокрема, Уряд Фінляндії вже готовий компенсувати через національне ЕКА Finnvera кредитний ризик у розмірі до 50 млн євро шляхом надання експортних кредитних гарантій для сприяння експорту та інвестиціям в Україну. Українська сторона висловила сподівання, майбутні спільні проєкти будуть реалізовані у 2025-2026 роках за принципами інвестування державного сектору.

Також було відзначено інвестиції Finnfund в Україну через Horizon Capital Growth Fund IV. Уряд зацікавлений у подальшій активній співпраці в рамках Finnpartnership – підтримці бізнес-партнерства та збільшенні інтересу фінських компаній до співпраці з українськими партнерами.

Окрім цього, фінська торгова палата EastCham Finland прийняла рішення незабаром відкрити офіс у Києві у співпраці з Конфедерацією фінської промисловості для просування проєктів відновлення та надання доступу фінським компаніям на український ринок.

Українська сторона також запросила фінських колег на Ukraine Recovery Conference 2024, яка відбудеться у червні в Берліні та стане дієвим майданчиком для консолідації підтримки України.

Мої відео