НЕЛЮДСЬКА ЖОРСТОКІСТЬ. ЧОМУ ВБИВЦІ СОБАК НЕ НЕСУТЬ ПОКАРАННЯ

НЕЛЮДСЬКА ЖОРСТОКІСТЬ. ЧОМУ ВБИВЦІ СОБАК НЕ НЕСУТЬ ПОКАРАННЯ
211955 ПЕРЕГЛЯДІВ

         Ще донедавна в Україні не було прийнято жодних мір, які допомогли б вирішити питання жорстокого поводження з тваринами і наблизили нашу країну до стандартів, які вже давно існують в цивілізованих країнах. Та попри введення закону про заборону регулювання кількості тварин шляхом евтаназії чи отрути, зоозахисники все одно сумніваються в його ефективності.

Марія Трунова, учасниця Асоціації зоозахисних організацій України, каже: "Заборона евтаназії - це гуманний крок, але досі не вирішена проблема, як регулювати конфліктну ситуацію, коли собака заважає людині. А людина завжди сильніша".

Догхантери - не єдина загроза для собак. Вони навіть не приховують, що насолоджуються катуванням тварин, додає Марія.

Трапляються випадки, коли собака страждає від своїх власників або ж їхніх сусідів.

Така поведінка показує рівень цивілізованості нашого суспільства переконаний соціальний психолог Володимир Савінов.

Він пояснює: "Якщо людину образили, а вона не може відповісти, то б'є слабших. Таким прикрим об'єктом агресії не за адресою можуть ставати тварини, діти, всі інші незахищені".

А ті, хто жорстоко поводяться із твариною, навряд чи будуть добрими до людей, хіба що це відповідає їхнім корисливим цілям, додає Савінов.

          Сучасне суспільство захищене нормами закону, які гарантують кожному безпеку, проте, на превеликий жаль такі принципи не завжди працюють у випадках з тваринами.

Ми живемо в такий час, коли соцмережі переповнені публікаціями з проханням про допомогу постраждавшим тваринам, поліцейські все більше  відкривають кримінальні провадження за фактами жорстокого поводження, а у містах все частіше проходять акції боротьби з жорстоким поводженням до тварин.

Олександр Тодорчук із зоозахисної організації UAnimals, каже: "Жорстокість зростає, коли вона - непокарана. Тож питання не просто до змін законів, головне - те, що закон має працювати".

Вбивця собак - Олексій Святогор навіть не приховує цього, проте на початку 2021 року суд виправдав його злісні вчинки . Приняте рішення обурило зоозахисників, які одразу подали апеляційну заяву. 26 листопада в апеляційному суді Києва відбудуться дебати на яких підійматиметься питання: чому в Європі знущання над твариною суворо карається законом, в той час як в Україні можливе катування тварини без жодного за це покарання.

В страшних реаліях сьогодення волонтерам доводиться не тільки знаходити покинутих в лісі чи далеко за містом тварин, стикатися з байдужістю правоохоронних органів, які часто ігнорують багаточисельні скарги та звернення, а іноді навіть доводиться боротися і з садистами.

          Притулок для тварин "Милосердя", що знаходиться у Львові врятував не одну сотню тварин за період свого існування. Проте зоозахисники розповідають, що трапилися випадки  які шокували навіть тих хто працює тут не перший рік.

           Представники притулку поділились одним з таких  випадків: "Спочатку ми побачили собаку, яку прив’язали до дерева. На момент, коли ми її знайшли, бідолашна перегризла мотузку і, побачивши нас, втекла. Ми пішли за нею й через кілька метрів побачили тіла двох мертвих цуценят місяців 5-6, яких хтось поклав під деревом на галявині неподалік від наших других воріт. По стану побачили, що вмерли вони приблизно тиждень тому. І найстрашніша знахідка після мертвих на галявині цуценят чекала нас у вольєрі біля злощасних других воріт. Ми побачили практично скелет собаки без голови".

          На щастя, 8 листопада в Україні набув чинності законопроєкт 2351 в якому вказана низка заборон, зокрема: бити, отруювати, жорстоко дресирувати тварин, дарувати їх як призи, надавати фотопослуги з ними, а також топити чи душити.

Мої відео