Плюси та мінуси нового шкільного меню від Євгена Клопотенка

Плюси та мінуси нового шкільного меню від Євгена Клопотенка
198322 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

 

У школах активно обговорюють нове меню розроблене Першою леді України Оленою Зеленською та головним кухарем країни Євгеном Клопотенком. Частина батьків підтримує зміни, але інша половина стверджує, що раніше раціон дітей був набагато кращим. Батьки скаржаться на велику кількість спецій, відсутність хліба, цукру та солі. Саме через це більшість школярів відмовляються харчуватись у їдальнях. Кухарі ж в свою чергу запевняють, що кожна дитина може зробити замовлення та скоштувати те чого бажає.

Раніше, до чашки чаю насипали дві ложки цукру, зараз же, дозволено класти лише одну. Справді, кількість солі та цукру зменшилася. Загалом, за один прийом їжі споживання цукру має знизитись з п’ятнадцяти грамів до семи з половиною грамів; відповідно кількість солі - із семи грамів до одного грама. Але це швидше плюс новоствореного шкільного меню, адже це допоможе скоротити рівень цукру у крові дітей та уникнути негативного впливу сольової рідини на нирки та інші органи.

Стосовно хліба головний шеф-кухар країни додав, що кількість хлібобулочних виробів зменшилась. Також важливе уточнення від Євгена Клопотенка: хліб повинен бути цільнозерновим, адже він корисніший та якісніший. Норму хлібобулочних виробів зменшили вдвічі. Якщо раніше на одну порцію давали два шматочки хліба,то зараз – один шматок.

До нового шкільного меню додали безпечні спеції: сушену зелень, лавровий листок, хмелі-сунелі, дрібний перець, паприку, гірчицю куркуму, соняшникове, кунжутне та гарбузове насіння. За словами Першої леді, приправи вивчались протягом тривалого часу та є цілком безпечними для споживання у невеликих кількостях. Саме спеції урізноманітнюють смак страв. Проте, спеції не є обов’язковими, кухарі самостійно обирають чи класти приправи до їжі.

Нехай батьки під час карантину і не можуть заходити до шкільних їдалень та перевіряти процес харчування, але вони можуть обрати відповідального представника батьківського комітету, що зможе наглядати за раціоном учнів.

Відомо, що вартість однієї порції зросла.  Ініціатори нового шкільного харчування пояснюють це ти, що ціни на продукти також зросли. Але зараз діти можуть обирати, що саме хочуть їсти. Загалом, меню побудоване на ідеї здорових звичок, тому кількість зелені, фруктів та овочів зросла. На сніданок дітям подають сирні запіканки, каші та омлети. Меню налічує десятки видів салатів. Напої подають також різнобарвні: какао, кампот, узвар, чай та натуральні соки.

Зараз, команда Євгена Клопотенка та Олени Зеленської розробляє меню для дитячих садочків.

 

Мої відео