Життя після полону. Позитивний кейс допомоги отримання "статусу" та грошової допомоги

Життя після полону. Позитивний кейс допомоги отримання "статусу" та грошової допомоги
434180 ПЕРЕГЛЯДІВ

Військовослужбовець Юрій провів у російському полоні майже місяць. Після звільнення з полону хлопець пройшов всі необхідні заходи, повернувся на військову службу та отримав можливість оформити офіційний статус полоненого та передбачену законодавством компенсацію. Щоб пройти цю процедуру, Юрій звернувся до Запорізького бюро правової допомоги за правовою консультацією.

Юристка Анна Романюк допомогла хлопцеві зібрати всі необхідні документи та подати відповідну заяву до Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

І днями Юрій отримав відповідь на своє звернення. Міжвідомча комісія ухвалила рішення визнати його особою, що була позбавлена свободи внаслідок збройної агресії  рф проти України. Тепер, окрім офіційного статусу, хлопець отримає ще й передбачену законом грошову допомогу в розмірі до 100 тис. грн.

Таким чином юристка Анна Романюк допомогла військовослужбовцю, що перебував у полоні, в досудовому порядку визнати його особою, що була позбавлена свободи внаслідок збройної агресії російської федерації.    

«У полоні росіян знаходяться тисячі наших співвітчизників. І йдеться не лише про військових. Серед них чимала кількість і цивільних – представників міської влади, журналістів, лікарів, волонтерів. Всі ці люди після повернення мають право оформити офіційний статус особи, що була позбавлена свободи. Процедура оформлення статусу для військових та цивільних відрізняється. І якщо у військових реєстрація статусу передбачає і обов’язкове отримання грошової допомоги, то для цивільних наразі це можливість отримати її в подальшому», – розповідає юристка Анна Романюк.

 

Мої відео