На Миколаївщини визначили шляхи покращення взаємодії щодо підготовки засуджених до звільнення

На Миколаївщини визначили шляхи покращення взаємодії щодо підготовки засуджених до звільнення
189380 ПЕРЕГЛЯДІВ

Питання підготовки засуджених до звільнення потребує активної взаємодії представників різних структур та організацій, адже відбуваючи тривалий час покарання вони втрачають соціально-корисні зв’язки та мають ряд проблем, які ускладнюють повернення до нормальних умов життя. Що своєю чергою сприяє тому, що особи, які звільнилися з установ виконання покарань, повертаються на кримінальний шлях. Про те яка ситуація в напрямі підготовки засуджених до звільнення наразі є в Миколаївській області та як покращити ефективність спільної роботи йшлося сьогодні під час громадського обговорення, що відбулось за ініціативи ГО «Пенітенціарна ініціатива». Серед учасників обговорення – представники установ відбування покарань, органів поліції, пробації, соціального захисту населення, системи безоплатної правової допомоги, регіонального представництва офісу омбудсмана та громадськості.
Протягом зустрічі учасники зауважили на важливості правової підтримки засуджених, зокрема в напрямі оформлення або ж відновлення документів, адже в деяких випадках це можна зробити лише у судовому порядку. Як відзначила директорка Регіонального центру з надання БВПД у Миколаївській області Наталія Гнатуша, засуджені є однією з тих категорій, які мають право на безоплатну правову допомогу, в тому числі і вторинну, що передбачає захист та представництво інтересів в суді.
«Щоб в повній мірі реалізувати право засуджених на правову допомогу, зокрема в період карантинних обмежень, наші юристи спільно з представниками установ виконання покарань організовують проведення онлайн-консультувань. Під час таких консультацій засуджені мають змогу особисто отримати відповіді на різного роду питання у галузі права, та, таким чином, знайти можливості розв'язання нагальних проблем у правовий спосіб. Протягом 2020 року та перших п’яти місяців 2021 року наші юристи надали понад 400 консультацій засудженим. Що стосується вторинної правової допомоги, то у 2020 році Регіональним та Місцевими центрами було видано 91 доручення адвокатам для здійснення захисту таких осіб, а протягом п’яти місяців 2021 – 26», - зауважила очільниця системи БПД регіону.
Довідково: Регіональні центри з надання БВПД забезпечують захист особи, засудженої до покарання у вигляді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або обмеження волі, за зверненням такої особи або за ухвалою суду.
Місцеві центри з надання БВПД забезпечують складання документів процесуального характеру та здійснення представництва інтересів особи, засудженої до покарання у вигляді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або обмеження волі, в судах, інших органах державної влади, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.
Щоб отримати безоплатну вторинну правову допомогу необхідно звернутися до центру з надання БВПД. Відповідне звернення можна надіслати як засобами поштового зв’язку, так і на електронну адресу центру з подальшим надсиланням оригіналів документів. При цьому слід зауважити, що звернення засуджених, адресовані до центру з надання БВПД, адміністрація установи виконання покарань супроводжує листами. Це слугує додатковим підтвердженням того, що особа відбуває покарання у відповідній установі.

Мої відео