Репродуктолог Київ: Що може розповісти малюк в утробі матері?

Репродуктолог Київ: Що може розповісти малюк в утробі матері?
186392 ПЕРЕГЛЯДІВ

Незалежно від того перша у Вас вагітність або п'ята, Ви з нетерпінням чекаєте на той самий момент, коли нарешті відчуєте ворушіння Вашого малюка. Мабуть, це один із найзворушливіших моментів у житті матері. Але також це один із важливих показників здорового перебігу вагітності.   

Коли ж я відчую ворушіння свого малюка?  

Якщо у Вас перша вагітність, то швидше за все перші дотики Вашого малюка Ви відчуєте на 20-22 тижні. При наступних вагітностях жінки більш чутливі і можуть розпізнати ворушіння раніше - з 18-го, а деякі навіть з 16-го тижня вагітності. Але насправді все дуже індивідуально.  

Багато залежить від розташування дитини в порожнині матки (якщо плацента прикріплена до задньої стінки, то відчути на більш ранніх термінах ворушіння важче) і від статури матері (стрункі матусі більш чутливі). Перші ворушіння хтось відчуває як підвищується газоутворення, інші порівнюють малюка з крихітною рибкою. Але якщо Вам вже більш як 22 тижні, а жодної активності Ви не відчуваєте, то варто про це повідомити свого лікаря.  

Як часто рухається малюк?  

Велику частину часу (а це близько 17 годин) дітки сплять. Але протягом дня майбутня мама в середньому може помітити рухи малюка до 20 разів. Хоча якщо Ви чимось захоплені, то могли просто не помітити одного з них. Також багато хто зазначає, що під час ходьби малюк засинає, а у матусь, які займаються медитацією або йогою, дітки спокійніші як до народження, так і після. Також дитина добре реагує на те, що Ви їсте, особливо на щось солодке, на яскраве світло або гучну музику, і звичайно ж на дотик і голос матері.  

Звичайно ж, кожен малюк має свій тип темпераменту. І багато матусь можуть ще до народження визначити характер свого малюка. Тому хтось більш рухливий, а хтось навпаки, спокійніший. Але якщо Вам здається, що дитина стала менш активною, а може більш неспокійною, то варто звернутися до лікаря. У деяких випадках така поведінка говорить про гіпоксію плода, або кисневе голодування. Звичайно ж до 36-го тижня дитина стає менш рухливою, але Ви повинні відчувати її - як вона потягується, виставляє ручку або ніжку, або гикає.  

Як порахувати ворушіння дитини?  

Якщо вагітність у Вас протікає добре (що обов'язково підтверджує Ваш акушер-гінеколог) і видимих причин для занепокоєння у Вас немає, то не варто зациклюватися. Але якщо Ваша інтуїція Вам підказує, що щось не так, можна в домашніх умовах провести діагностику.  

Для цього випийте склянку холодної води й з'їжте щось солодке. Ляжте на рівну поверхню, ноги при цьому повинні бути піднесені. Таким чином, Ви розбудите малюка і він почне подавати Вам сигнали. Порахуйте кількість ворушінь, їх має бути не менше десяти протягом двох годин.  

Якщо їх дуже мало чи зовсім немає, варто звернутися до лікаря.  

У таких випадках призначають додаткові дослідження у вигляді доплера, УЗД та КТГ. У деяких випадках майбутню матусю можуть госпіталізувати або провести кесарів розтин.

Теги: Репродуктологія Київ
Мої відео