Жертва булінгу ледь не потрапила за грати, побивши кривдника. Врятувало відновне правосуддя

Жертва булінгу ледь не потрапила за грати, побивши кривдника. Врятувало відновне правосуддя
394621 ПЕРЕГЛЯДІВ

         Зараз все частіше ми чуємо про цькування однолітками один одного, фізичне, психічне чи економічне насильство, тобто буллінг. Його жертвами стають підлітки, які чимось відрізняються від інших – зовнішністю, успішністю у навчанні, матеріальним благополуччям родини. Саме це сталося і з Іваном.

Закінчивши 9 клас, хлопець вирішив вступити до Оріхівського коледжу Таврійського державного агротехнологічного університету, мріючи стати інженером. Та інші учні почали насміхатись над зовнішністю хлопця, вигадували образливі клички, поширювали різноманітні плітки, що негативно сказалось на психологічному здоров’ї Івана. Постійне знущання призвело до заниження самооцінки у хлопця, замкнутості та  небажанню спілкуватись з іншими. Іван навіть покинув навчання у коледжі та повернувся на навчання до школи. Та ситуацію це не змінило, в школі знущання продовжились.

Вкотре почувши образи від інших учнів у свою сторону, Іван не зміг стримати образу та неприязнь та наніс агресору удар ногою в обличчя, та продовжив побиття, не в змозі зупинити власний гнів. Іван наніс іншому підлітку тілесні ушкодження, за які міг отримати покарання у вигляді штрафу до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, або громадських робіт на строк до 200 годин, або виправних робіт на строк до 1 року.

         Та Іван продемонстрував розуміння та глибоке усвідомлення власного проступку, вибачився перед потерпілим та його батьками. Враховуючи те, що Іван визнав власну провину, вчинив кримінальне правопорушення вперше та потерпілий хлопець з батьками надали згоду на участь у програмі відновлення для неповнолітніх, тож підліток став учасником проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Отримавши заяви від прокуратури, Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях було призначено посередника, який під час конфіденційних зустрічей в Оріхівському бюро правової допомоги розповів учасникам  про переваги участі в проекті.

Результатом медіації стало підписання медіаційної угоди, яка передбачала відшкодування коштів на лікування потерпілого підлітка в розмірі 8 тисяч гривень. Батьки Івана в повному обсязі компенсували витрати на лікування, підлітки примирились та вирішили забути старі образи. Адже і потерпілий хлопець відчув, що означає бути жертвою.

Рішенням Оріхівського районного суду Івана звільнено від кримінальної відповідальності, тож він має змогу продовжити навчання і навіть хоче повернутися до коледжу для отримання омріяної професії. 

Теги: відновне правосуддя,безоплатна правова допомога,булінг, жертва булінгу, допомога підліткам
Мої відео