Політичний застій в ізраїльсько-палестинських відносинах підсилює відчуття безнадійності

Політичний застій в ізраїльсько-палестинських відносинах підсилює відчуття безнадійності
324679 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сьогоднішня ситуація показує, що ситуація на окупованих територіях Палестини погіршується. Наразі, всупереч дипломатичним контактам між палестинськими та ізраїльськими офіційними особами – жодна зі сторін не бачить позитивних ознак будь-якого прогресу в реалізації рішення про мирне співіснування двох держав.

Про дану ситуацію на засіданні Ради Безпеки ООН заявив Спеціальний координатор ООН з близькосхідного мирного процесу Тор Веннесланд.

Він доповів членам Ради про не припинюваних контактів між високопоставленими ізраїльськими і палестинськими офіційними особами та настійно закликав домагатися пожвавлення мирного процесу.

«Однак у нас не повинно бути ілюзій щодо нинішнього стану ізраїльсько-палестинського конфлікту. Ситуація на окупованих палестинських територіях продовжує погіршуватися, немає ознак будь-якого прогресу в реалізації рішення, заснованого на співіснуванні двох держав », - підкреслив Тор Веннесланд.

За його словами, «цей нинішній політичний застій» породжує напруженість, нестабільність і підсилює почуття безнадії.

У Газі, як зазначив представник ООН, ситуація як в області безпеки, так і в гуманітарній сфері погіршується. Небезпечна ситуація спостерігається і на окупованому Західному березі, включаючи Східний Єрусалим.

Спираючись на спостереження за даною територією, можна побачити приріст рівня напруженості у святих місцях та навіть на прилеглій території.

Історичні райони Східного Єрусалиму, населені палестинцями, руйнуються, попереджає правозахисник ООН.

«Цикл насильства в ще більшому ступені підживлюється поселенської діяльності, виселенням, знесенням і захопленням палестинської власності, військовими операціями Армії оборони Ізраїлю, особливо в Зоні А, а також обмеженнями на пересування і доступ, включаючи жорстку блокаду в секторі Газа», - розповів Спеціальний координатор ООН.

Він заявив, що «ізраїльські сили безпеки як і раніше вбивають і калічать велике число палестинців, включаючи дітей». «Тривають напади на палестинців і на їх майно з боку поселенців. Це часто відбувається в присутності ізраїльських сил безпеки », - додав Веннесланд, розповівши про знесення палестинських будівель і знищення оливкових гаїв.

Палестинці, за словами представника ООН, також як і раніше нападають на ізраїльських мирних жителів, що призводить до загибелі та поранень людей і пошкодження їх майна.

«Мирні жителі Ізраїлю і Палестини страждають, вони платять високу ціну за продовження конфлікту, за затяжну окупацію», - заявив Тор Веннесланд.

Він розповів членам Радбезу, що Палестинська адміністрація зіткнулася з безпрецедентною фінансовою кризою, зазначивши, що для проведення необхідних реформ і, в кінцевому підсумку, повернення її влади в Газу, необхідно посилити адміністрацію і її установи.

Говорячи про позитивний розвиток подій, Тор Веннесланд повідомив, що сьогодні ізраїльські та палестинські офіційні особи оголосили, що близько чотирьох тисяч палестинців, які проживають на Західному березі без належних документів, будуть зареєстровані в реєстрі населення Палестини і отримають документи, що засвідчують їх особу.

Представник ООН закликав робити і інші важливі кроки, спрямовані на розв'язання політичних проблем, проблем безпеки та економіки, які заважають просуванню до світу.

«Ми повинні відродити надію на мирне і міцне врегулювання конфлікту шляхом переговорів», - сказав представник ООН, підкресливши, що не можна більше «кидатися від кризи до кризи» і розв'язувати окремі проблеми час від часу.

 

 

Мої відео