Підсумкова заява про роботу дев'ятої наради Комітету Міжнародних медико-санітарних правил (2005 р.) щодо надзвичайної ситуації у зв'язку з пандемією коронавірусної інфекції (COVID-19)

Підсумкова заява про роботу дев'ятої наради Комітету Міжнародних медико-санітарних правил (2005 р.) щодо надзвичайної ситуації у зв'язку з пандемією коронавірусної інфекції (COVID-19)
320883 ПЕРЕГЛЯДІВ

Дев'ята нарада Комітету з надзвичайної ситуації, скликана Генеральним директором ВООЗ відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил (2005 р.) (ММСП) у зв'язку з пандемією коронавірусної інфекції (COVID-19), відбулася у п'ятницю, 22 жовтня 2021 р., з 13:00 до 17:05 за женевським (центральноєвропейським) часом.

Хід роботи засідання

Нарада членів та радників Комітету з надзвичайної ситуації була проведена у режимі відеоконференції.

Генеральний директор привітав Комітет і подякував його членам і радникам за їх сприяння та рекомендації, які вони надавали протягом пандемії COVID-19. Він наголосив на важливості роботи Комітету з урахуванням поточних проблем, викликаних пандемією COVID 19. Генеральний директор наголосив на необхідності проведення вакцинації з урахуванням чинних ризиків та особливостей обставин у поєднанні з належними медико-санітарними та соціальними заходами (МССМ) та повторив звернений до світової спільноти заклик вжити з розширення вакцинації, щоб до кінця 2021 р. домогтися охоплення 40% населення кожної країни.

Представники Бюро юрисконсульту (LEG) та Департаменту з питань дотримання вимог, управління ризиками та етики (CRE) коротко поінформували членів Комітету про їхні функції та обов'язки. Спеціаліст Департаменту CRE з етики повідомив членів та радників Комітету про прийнятий ВООЗ порядок подання декларацій інтересів. Члени та радники були інформовані про свій персональний обов'язок своєчасно повідомляти у ВООЗ про будь-які інтереси особистого, професійного, фінансового, інтелектуального чи комерційного характеру, які можуть створити ймовірний чи прямий конфлікт інтересів. Їм також було зроблено нагадування про обов'язок дотримуватися конфіденційності інформації про обговорення, що відбулися під час наради, і про роботу Комітету. Було проведено опитування кожного присутнього учасника наради. Двоє учасників повідомили про зміну своїх посадових обов'язків з моменту проведення попередньої наради, проте в ході аналізу їх нових функцій було встановлено, що вони не породжують конфлікту інтересів. Один із радників був призначений на посаду у ВООЗ і не братиме участі в роботі Комітету у своїй колишній якості. Якихось конфліктів інтересів виявлено не було.

Секретаріат передав слово голові наради професору Дідьє Усену. Професор Усен виклав завдання та порядок денний наради.

Секретаріат надав оновлену інформацію з наступних питань:

• світова епідеміологічна обстава та фактори, що сприяють передачі інфекції;

• очікувана еволюція COVID-19 та можливі майбутні сценарії згідно з чинними прогнозами;

• проблема несправедливого розподілу вакцин проти COVID-19 у світі, що зберігається, і плани з нарощування постачання вакцин за допомогою Механізму COVAX;

• підвищення узгодженості виконання державами-учасницями рекомендацій щодо медико-санітарних заходів у галузі міжнародних перевезень.

Комітет обговорив низку нагальних питань, включаючи такі:

• стан та проблеми епіднагляду за SARS-CoV-2;

• імунітет, що виробляється в результаті природного зараження інфекцією або вакцинації, та ефективність захисту в тому та в іншому випадку;

• значення оперативних оглядів для вироблення та вдосконалення протиепідемічних заходів державами-учасницями; 

• важливість збереження комплексних МССМ з урахуванням наявних ризиків.

Комітет висловив занепокоєння у зв'язку з труднощами, з якими стикається Африканський регіон у процесі боротьби з пандемією COVID-19, зокрема пов'язаними з отриманням достатньої кількості вакцин, засобів діагностики та лікарських препаратів, а також збиранням, аналізом та поданням епідеміологічних та якісних лабораторних даних, зокрема даних геномного секвенування, необхідні відстеження динаміки пандемії COVID-19. Комітет настійно закликав у належному обсязі забезпечувати Регіон та його держави-учасниці ресурсами, допомогою у зміцненні потенціалу та технічною підтримкою для зміцнення їх систем епіднагляду та протиепідемічних заходів.

 

Комітет із надзвичайної ситуації буде скликаний знову не пізніше ніж через три місяці на розсуд Генерального директора. Генеральний директор подякував Комітету за його роботу.

Мої відео