ДЕНЬ ГІДНОСТІ ТА СВОБОДИ

ДЕНЬ ГІДНОСТІ ТА СВОБОДИ
397459 ПЕРЕГЛЯДІВ

Це свято започатковане Указом Президента від 13 листопада 2014 року на честь початку цього дня Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року. «…з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об'єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року – лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору…».

Щороку, коли природа завмирає в осінній прохолоді, готуючись до тривалого сну, наші серця сповнюються тривогою та болючими спогадами про пекельний листопад 2004-го й 2013 років. В той час наш народ сказав рішуче «ні» неправді, несправедливості, приниженню й безправ’ю.

Сьогодні в багатьох містах України та світу вшановують світлу  пам'ять «Небесної сотні», людей котрі віддали своє життя за світле майбутнє нових поколінь. Святкують перемогу демократії та усунення диктатури. Помаранчева Революція, Революція Гідності – це історія, яка творилася на наших очах, і багато хто з нас був її учасником.

Революцію гідності визнали одним з ключових моментів українського державотворення та чи відбулися ті ключові в державі зміни які виборювали патріотичні громадяни з усіх куточків країни та поза її межами?

Після втечі четвертого президента України Віктора Януковича до Російської Федерації правоохоронними органами було заведено низку кримінальних справ на нього.

17 листопада 2021 року на брифінгу під час виступу генерального прокурора України Ірина Венедіктова повідомила про те, що окрім Віктора Януковича, ще дев’ятьом підозрюваним у справі Майдану загрожує довічне покарання в Україні. Та наразі всі зазначені персоналії перебувають під прикриттям влади Російської Федерації, на її території. Зрозуміло, що Росія не видасть українським правоохоронцям фігурантів справи Майдану.

За повідомленням Офісу Генерального прокурора: "Прокурорами Офісу Генерального прокурора здійснюється організація та процесуальне керівництво слідством у 63 кримінальних провадженнях про злочини, вчинені під час Революції Гідності. Це понад 3500 епізодів. У них повідомлено про підозру 128 особам".

Президент Володимир Зеленський взяв участь у заходах із вшанування пам’яті загиблих під час Майдану. На захід із Зеленським прийшли також глава Офісу президента Андрій Єрмак, прем’єр-міністр Денис Шмигаль і спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Та такі показові виходи виглядають огидно на фоні інформації про співпрацю службовців Офісу Президента з Російською Федерацією. Тому, сім’ї героїв Небесної Сотні, які зібралися біля меморіалу з портретами загиблих учасників Революції Гідності, кричали їм вслід: "ганьба", "зрадники" і "малороси".

Спілкування з журналістами під час проведення заходу було заблоковане представниками особистої охорони.

Тож, пам’ятна хода на Майдані, котра зустріла опір силовиків на вулиці Банковій під Офісом Президента є ще однією демонстрацією справжніх намірів влади.

Мої відео