Відкриття спадщини: що варто знати?

Відкриття спадщини: що варто знати?
272371 ПЕРЕГЛЯДІВ

Спадкування-це перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.
У 2021 році нотаріусами Волинської області відкрито 12 419 спадкових справ, - зазначає заступник начальника Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції у Волинській області Ольга Семенюк. З них - 5 152 справи відкрито державними нотаріусами, 7 267 - приватними. Нагадуємо, що при зверненні спадкоємця у зв’язку з відкриттям спадщини нотаріус з’ясовує відомості стосовно:
- факту смерті спадкодавця,
- часу і місця відкриття спадщини,
- кола спадкоємців, наявності заповіту,
- наявності спадкового майна, його складу та місцезнаходження,
- необхідність вжиття заходів щодо охорони спадкового майна.

Факт смерті і час відкриття спадщини підтверджуються свідоцтвом органу ДРАЦС про смерть спадкодавця. Родинні та інші відносини спадкоємців зі спадкодавцем можуть бути підтверджені свідоцтвом органу державної реєстрації актів цивільного стану; копіями актових записів; копіями рішення суду, що набрали законної сили, про встановлення факту родинних та інших відносин. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою. Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця (ст. 29 Цивільного кодексу України). Якщо воно невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна — місцезнаходження основної частини рухомого майна.
Прийняти спадщину чи відмовитись від неї потрібно у термін 6 місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Мої відео