Уряд створив план з протимінної діяльності. Що він передбачає?

Уряд створив план з протимінної діяльності. Що він передбачає?
353594 ПЕРЕГЛЯДІВ

Для розмінування української території Уряд зустрічався з міжнародними партнерами для створення «коаліції з розмінування», а також розробляв стратегічний підхід, за якого передбачається сформувати комплексну стратегію протимінної діяльності в Україні, спираючись на передовий міжнародний досвід. Зокрема, у пріоритеті – розмінування об’єктів інфраструктури (ліній електропередач, доріг, залізничних колій, газопроводів), забезпечення громадської безпеки, а також очищення сільськогосподарських угідь. 

Як повідомляє пресслужба Міністерства економіки України, гуманітарне розмінування  є наріжним каменем безпеки та економічного відновлення держави. Тому зараз Уряд працює над комплексною стратегією протимінної діяльності, головна мета якої – підвищення якості життя людей та швидке і ефективне розмінування територій. Зокрема, для цього організували Урядовий Центр гуманітарного розмінування, який за координації Першого віцепрем’єр-міністра України - Міністра економіки України Юлії Свириденко забезпечуватиме координацію зусиль всіх суб’єктів у сфері гуманітарного розмінування та залучатиме міжнародну допомогу.

Про це наголосив заступник Міністра економіки України Олексій Соболев у своєму виступі в рамках Міжнародного форумі з питань безпеки GLOBSEC-2023 31 травня. Окрім його на заході були присутні Міністр закордонних справ Давор Боженовіч, посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова та ін.

«Після деокупації територій українці повертаються до своїх домівок одразу, не чекаючи розмінування. Якщо не пришвидшити процес обстеження та розмінування земель, десятки тисяч людей продовжуватимуть наражатися на небезпеку через міни, тому гуманітарне розмінування – один із п’яти пріоритетів для Уряду. Нам потрібно більше техніки для розмінування, дронів для обстеження, саперів та навчання людей, а також нам потрібен вихід на глобальний ринок техніки з розмінування. Уряд України націлений наростити потенціал для протимінної діяльності та розраховує на міжнародну підтримку у цій сфері, в тому числі через досвід інших країн, донорську підтримку, закупівлю спецтехніки, навчання людей та нарощенні спроможності урядових структур», — заявив Олексій Соболев.

Також за планом з розмінування територій передбачається визначення пріоритетів ефективного обстеження. (наразі площа потенційно забрудненої території становить 174 тис. га.) Ба більше, за планом розробляються комплексні рішення  для надання допомоги жертвам мін, використання новітніх технологій, які зроблять процес розмінування дешевшим і безпечнішим, нарощування технічного оснащення саперів та навчання нових спеціалістів з розмінування, а також залучення широкої міжнародної підтримки щодо протимінної діяльності.

За словами Катаріни Матернови, Україні важливо залучити та застосувати новітні технологічні рішення для швидкого розмінування земель. Вона наголосила на пріоритетності гуманітарного розмінування, яке є основою відновлення України. Окрім цього, вона звернула увагу на необхідності зі сторони України забезпечити координацію донорської підтримки та дій усіх учасників цього процесу. Зокрема, вона привітала створення відповідного Центру в Україні.

Заступник Міністра Олексій Соболев додав, що Україна в пошуках  кандидатів з Європейського Союзу, в тому числі Хорватії, яка має власний досвід з розмінування, країн G-7 до наглядової ради Центру гуманітарного розмінування.

Теги: Міністерство економіки України, економіка,Заступник Міністра економіки України Олексій Соболев,Олексій Соболев, Україна,розмінування територій,гуманітарне розмінування територій
Мої відео