Оперативна інформація станом на 06.00 13.06.2023 щодо російського вторгнення

Оперативна інформація станом на 06.00 13.06.2023 щодо російського вторгнення
369445 ПЕРЕГЛЯДІВ

Речник Генерального штабу Збройних Сил України Олександр Штупун

Слава Україні! Розпочалася чотириста сімдесят п’ята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

Сьогодні вночі російська федерація завдала чергових ударів по Україні. 

Ворог застосував 14 крилатих ракет Х-101/555, 10 з яких знищено протиповітряною обороною. Також завдав авіаційного удару 4 «шахедами», 1 - збито нашими захисниками.

Кривий Ріг.  Є влучання в п'ятиповерховий будинок та інші цивільні обʼєкти інфраструктури. На жаль, є загиблі.

Під ранок рашисти здійснили повторну атаку з Каспійського моря трьома Ту-95мс. За попередніми даними, цього разу до України долетіла лише одна крилата ракета, яку знищено українською ППО.

Протягом минулої доби російські окупанти застосували 2 крилаті ракети морського базування “Калібр” по житлових будинках на Харківщині.  Крім того, ворог завдав 31 авіаційного удару та здійснив 47 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Зазнала руйнувань цивільна інфраструктура. Зокрема, внаслідок обстрілу Білопілля  Сумської області та Шевченкового Харківської області, знищено житлові приватні будинки. Також російські терористи скинули на місто Оріхів Запорізької області 3 керовані авіабомби, загинула одна цивільна людина, зруйновано приватні будинки. Внаслідок авіаудару по Авдіївці є поранені цивільні люди, пошкоджений будинок культури та житлові багатоповерхівки.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається дуже високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей, тривають важкі бої. Протягом минулої доби на зазначеній ділянці фронту відбулось 26 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. На полігонах республіки білорусь продовжують перебувати окремі підрозділи збройних сил російської федерації.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах. 

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаударів в районах Мілового і Кислівки Харківської області та Новоселівського на Луганщині. 

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах Веселого на Харківщині та Білогорівки Луганської області. Завдав авіаційних ударів по населених пунктах Ямпіль, Спірне та Веселе. 

На Бахмутському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Білої Гори. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали райони населених пунктів Васюківка, Благодатне, Новомаркове, Калинівка Іванівське, Біла Гора, Дружба, Торецьк, Південне та Суха балка Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник проводив наступальні дії у напрямку Авдіївки, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів в районах Авдіївки та Сєверного. 

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі 14 ворожих атак в районі міста Мар’їнка. Ворог завдав авіаударів в районах Старомихайлівки та Красногорівки. 

На Шахтарському напрямку ворог проводив безуспішні наступальні дії у напрямку Благодатного. 

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Завдав авіаційного удару в районі Оріхова Запорізької області. 

Триває примусова паспортизація громадян України в Мелітополі Запорізької  області. Так, окупанти активно погрожують батькам випускників щодо неможливості отримання атестатів про закінчення школи в разі відмови отримання підлітками російського паспорта. 

В Херсонській області російські загарбники активно вивозять награбоване майно із затоплених населених пунктів. Зокрема, до Голої Пристані, під виглядом гуманітарної допомоги прибувають пусті вантажівки, які російські військовослужбовці завантажують награбованим - побутовою технікою, меблями та іншим майном. 

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу та 4 - по зенітно-ракетних комплексах противника. 

Також наші воїни знищили ворожий гелікоптер Ка-52 та БпЛА оперативно-тактичного рівня “Орлан-10”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 3 пункти управління, 2 зенітно-ракетних комплекси, район зосередження особового складу противника та 3 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях.

Загалом, минулої доби, українські воїни ліквідували 470 російських окупантів, знищили 4 танки, 6 бойових броньованих машин, 20 артилерійських систем, один вертоліт, один засіб ППО, 2 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 2 автомобілі та одиницю спеціальної техніки.

Підтримуйте Збройні Сили! Разом переможемо!

Слава Україні!

Мої відео