Ніколенко про звільнених військових в Угорщині: "уряд не був поінформований"

Ніколенко про звільнених військових в Угорщині: "уряд не був поінформований"
324532 ПЕРЕГЛЯДІВ

За словами речника Міністерства закордонних справ України Олега Ніколенка, український уряд не знав про перемовини між угорською та російською сторонами щодо звільнення військовополонених.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Олег Ніколенко наголосив, що спочатку ця інформація з'явилась у стрічках новин ЗМІ, а пізніше на рівні публічних заяв угорських посадовців.

"Звільнення українських військовополонених – це завжди гарна новина. Україна в співпраці із міжнародними партнерами активно працює, аби повернути всіх наших захисників додому. 

 Водночас український уряд не був поінформований про відповідні перемовини між угорською та російською сторонами. Із публічних заяв віцепрем‘єр-міністра Угорщини ми дізналися, що Росія передала Будапешту одинадцять українців угорського походження", — наголосив речник МЗС України.

Як заявив Олег Ніколенко, до МЗС України було запрошено тимчасового повіреного Угорщини для предметної розмови, а також надіслали звернення надати детальну інформацію про українських громадян та невідкладно забезпечити до них доступ для українського консула, аби ознайомитися із їхнім станом здоров’я та надати їм консульську допомогу. Під час зустрічі окремо наголосили на необхідності координації взаємодії із таких чутливих питань, як звільнення військовополонених.

Мова йде про 11 звільнених військовослужбовців з російського полону, яких передала країна-агресорка Угорщині. Зазначається, що вони є мешканцями Закарпатської області, можливо, етнічними угорцями. Ймовірніше за все саме це стало причиною, чому російська федерація повернула військовослужбовців з полону та чому вони потрапили до Угорщини.

Першоджерелом цієї інформації є російська православна церква. Тоді пресслужба РПЦ опублікувала заяву про те, що "передача відбулася на прохання угорської сторони".

Пізніше її підтвердили угорські ЗМІ з посиланням на представників уряду Угорщини. Такі дії збоку росії та Угорщини спричинили певний дипломатичний скандал, тому Міністерство закордонних справ України запросила для "предметної розмови" тимчасового повіреного Угорщини.

Одним з представників уряду Угорщини, який заявив про повернення військових, став віцепрем'єр-міністр Угорщини Жолт Шем'єн (Semjén Zsolt). Повідомляється, що угорський політик координував передачу 11 полонених, адже це його "людський і патріотичний обов'язок".

Ніяких додаткових коментарів Жолт Шем'єн не надав, окрім того, що це був "жест РПЦ щодо Угорщини, і що ці люди зобов'язані їй своєю свободою".

Окрім цього відомо, що одним з посередників мала виступити благодійна організація Мальтійська служба допомоги Суверенного Ордену Госпітальєрів.

Проте як зазначив речник МЗС України, інформація потребує перевірки, адже попередньо з Україною рішення не узгоджувалось.

Наприклад, Головне управління розвідки, яке займається обміном полонених, повідомляло, що не може підтвердити повернення військовополонених. Про це журналістам повідомляв представник ГУР Андрій Юсов.

Хоча Міністерство закордонних справ запросило надати детальну інформацію щодо військовослужбовців, повернених з полону.

Востаннє до України повернулись 44 військових з російського полону. 26 квітня Координаційний штаб  з питань поводження з військовополоненими повідомив, що після чергового обміну полоненими між Україною та Росією вдалось повернути 44 військових. За словами керівника Офісу Президента, 36 з них — рядових та сержантів і 6 офіцерів. Це військові, прикордонники, нацгвардійці, моряки.

Теги: Угорщина,Військовополонені, військове вторгнення Російської Федерації, війна в Україні,Повномасштабна російська агресія,Повномасштабне вторгнення, Російська агресія
Мої відео