Галущенко: Найважливіше - забезпечити безпеку на ЗАЕС та її роботу після деокупації

Галущенко: Найважливіше - забезпечити безпеку на ЗАЕС та її роботу після деокупації
388384 ПЕРЕГЛЯДІВ

Під час зустрічі міністра енергетики України Германа Галущенка з генеральним директором Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаелем Гроссі сторони обговорили майбутній візит представників агентства на окуповану росіянами Запорізьку атомну електростанцію, а також як вплинула катастрофа на Каховській ГЕС на безпеку ЗАЕС.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Міністр енергетики наголосив на тому, що підтримує майбутній візит гендиректора МАГАТЕ на окуповану станцію та очікує оцінки експертами агентства реальної ситуації на Запорізькій атомній електростанції, зокрема стану обладнання і систем управління ядерним об’єктом. За словами очільника Міненерго, питання безпеки ЗАЕС важливе не лише для України, а й всього континенту.

«Ситуація на ЗАЕС – це питання ядерної і радіаційної безпеки не тільки України, але і всього континенту. Дуже важливо забезпечити безпеку на ЗАЕС і її роботу після деокупації. Тому ми вітаємо вашу місію, яка може нам допомогти отримати об’єктивну оцінку того, що відбувається на ЗАЕС, і термінів, коли ми можемо знову ввести її в роботу», — заявив Герман Галущенко.

Він також додав, що зараз ситуація в енергосистемі складна, особливо після катастрофи на Каховській ГЕС, вчиненої росіяни. Окрім пошкоджень гідроелектростанції, яка не підлягає відновленню, російські загарбники спровокували суттєве зниження рівня води в Каховському водосховищі. Своєю чергою підрив дамби становить не тільки додаткову загрозу для ЗАЕС, але і позначився на роботі гідрогенерації в цілому. Адже гідроелектростанції працюють зі зниженою потужністю. 

«Повернення ЗАЕС і робота хоча б одного з її блоків на енергосистему України дозволить нам стабілізувати ситуацію. Особливе значення це матиме у найскладніший осінньо-зимовий період», — зазначив міністр енергетики України.

За словами Германа Галущенка, зруйнована Каховська ГЕС не підлягає відновленню. Тому він висловив сподівання, що місія МАГАТЕ складе реальну оцінку наслідків цієї катастрофи і допоможе Україні у розробленні заходів з її подолання.

При цьому генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі запевнив, що представники міжнародного агентства  докладуть максимум зусиль для забезпечення безпеки ЗАЕС та у наданні Україні допомоги з подоланням наслідків катастрофи на Каховській ГЕС.

Хоча західні медіа, Білий дім та інші не називають тих, хто вчинив катастрофу на Каховській ГЕС, підрив дамби вчинили російська армія, щоб призупинити українській наступ. Про замінування росіянами ГЕС було відомо задовго підриву, і українська сторона попереджала зарання, що російська федерація може готувати провокацію з підривом ГЕС, щоб звинуватити в цьому Україну.

Наслідки цієї катастрофи оцінюватимуться після того, як повністю спаде вода. Але зараз вже відомо про відсутність води для 94% зрошувальних систем в Херсонській, 74% – в Запорізькій та 30% – в Дніпропетровській областях. Джерелом води було саме Каховське водосховище. 

Окрім цього слід зазначити, що підрив забруднив ґрунт через мор риби та змиття хімікатів з полів. До того ж Херсонщина залишається однією з найбільш замінованих областей України.

Ба більше, до річки Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн мастила, із ризиком подальшого витоку ще понад 300 тонн, що для водних ресурсів завдало збитків на суму 2 млрд гривень. І це без врахування збитків природно-заповідному фонду, ґрунтам, біорізноманіттю, лісовим та іншим природним ресурсам.

Теги: Міністр енергетики ,Міністр енергетики Галущенко,Міністерство енергетики,Міністерство енергетики України,Герман Галущенко ,Рафаель Гроссі,ЗАЕС,Каховська ГЕС
Мої відео