Демченков пояснив, як посилити енергетичну та кліматичну безпеку

Демченков пояснив, як посилити енергетичну та кліматичну безпеку
335080 ПЕРЕГЛЯДІВ

На думку заступника міністра енергетики України Ярослава Демченкова, поступове заміщення вугілля упродовж наступних 10 років на чисту енергію підвищить енергетичну та кліматичну безпеку.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Він  взяв участь у заході «Building Back Greener is Building Back Stronger: Ukraine’s Transition from Coal To Clean», організованому на полях Конференції з відновлення України у Лондоні. 

«Є щось спільне між росією і викопним паливом. Обоє становлять загрозу цивілізації. Обоє мають бути вилучені з глобальної енергетичної системи», — заявив заступник міністра енергетики.

Ярослав Демченков також наголосив на тому, що своїм терактом на Каховській гідроелектростанції (ГЕС) російська федерація не просто знищила об’єкт безвуглецевої генерації України, але й поставила під сумнів продовольчу безпеку в залежних від України регіонах: «Ми шоковані, але не здивовані. Так діє росія».

Заступник очільника Міненерго заявив під час Конференції, що протягом усієї війни український Донбас перетворився на розірване поле бою. Вугільні шахти частково захоплені, пошкоджені або знищені, їх мінують або перетворюють на російські військові табори, продовжують затоплювати, бо окупанти не відкачують воду. На сьогодні з 33 державних шахт України працює ледве половина. Через російське вторгнення велика кількість людей втратила роботу.

«Люди втратили роботу. Для багатьох міст це була лише одна доступна робота. Регіон перебуває під загрозою техногенної катастрофи. Заклик до справедливого переходу не відкладається – він став ще більш актуальним», — підкреслив Ярослав Демченков.

Заступник міністра енергетики вважає, що продовжувати використовувати вугілля в енергетиці - означає поглибити, а не розв‘язати проблеми. Тому є сенс замінити вугілля на відновлювані джерела енергії та біогази.

«Є сенс, відповідно до справедливого переходу, замінити вуглецеві відновлюваними джерелами енергії, біогазом. Міжнародному співтовариству потрібно підтримати місцевий бізнес та співпрацювати з місцевою владою вугільних регіонів для створення нових робочих місць, не орієнтованих на вугільну промисловість. Важливо підтримувати бізнес-ініціативи, котрі сприятимуть зеленому переходу та поверненню людей у ці регіони», — сказав під час виступу для учасників та організаторів PPCA у кулуарах Ярослав Демченков.

Незважаючи на російські атаки, Україна залишається прихильною до поступової відмови від вугілля.

«Разом із британськими та німецькими колегами ми працюємо над поступовою відмовою від вугілля. Ми маємо виклики, пов’язані із заміщенням вугілля. Але важливо розуміти, що технології в енергетиці не стоять на місці і поступове заміщення вугілля упродовж наступних 10 років не буде таким ризикованим та болісним, як це було раніше. Цей перехід є найкращим способом підвищення енергетичної та кліматичної безпеки», — підсумував заступник міністра енергетики України.

Нагадаємо, що раніше повідомляли про те, як Міністр енергетики України Герман Галущенко закликав Європу не допустити обхід російською федерацією санкцій та посилювати їх. Він наголошував, що нинішня війна, яку веде росія проти цивілізованого світу почалася з моменту, коли європейські країни дали агресору відчути, що з ним готові шукати компроміси. Так, як повномасштабне вторгнення на територію України  дозволило демократичному світу проявити стійкість і консолідуватися для протистояння агресору, Галущенко подякував Європейським країнам за підтримку, а також підкреслив, що потрібно посилювати санкції.

Теги: Міністерство енергетики,Міністерство енергетики України,заступник міністра енергетики Ярослав Демченков
Мої відео