У Києві напрацювали дорожню карту реагування на випадки сексуального насильства та захисту прав постраждалих

У Києві напрацювали дорожню карту реагування на випадки сексуального насильства та захисту прав постраждалих
291443 ПЕРЕГЛЯДІВ

Понад 150 представників юридичної спільноти, в тому числі юристи системи безоплатної правової допомоги та адвокати, що співпрацюють з системою БПД, долучилися до формування дорожньої карти реагування на випадки сексуального насильства та захисту прав постраждалих. Напрацьовували ці алгоритми дій під час IV Всеукраїнського форуму юристок ЮрФем за участі Урядової Уповноваженої з питань гендерної політики Катерини Левченко, заступниці Генерального прокурора Вікторії Літвінової та представників Програми підтримки ОБСЄ для України і Агентства США з міжнародного розвитку в Україні.

Обговорюючи питання сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, реагування на сексуальне насильство та протидії сексуальному насильству щодо дітей, директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов зауважив, що ці проблеми недостатньою мірою порушені в українському суспільстві. Зокрема, він розповів про результати соціологічного дослідження, проведеного Gradus Research за підтримки USAID, відповідно до якого 45% українців вважають, що проблема СНПК замовчується та ігнорується.

Водночас Олександр Баранов підкреслив, що наразі система БПД проводить масштабну всеукраїнську інформаційну кампанію, щоб привернути увагу суспільства до проблеми сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, та інформувати про можливості системи БПД для захисту прав постраждалих від СНПК.

Оскільки більшість українців отримують корисну інформацію з соціальних мереж та телебачення, свою інформаційну кампанію ми розпочали з розповсюдження соціальної відеореклами. На сьогоднішній день, менш ніж за місяць трансляції, її переглянули понад мільйон людей. А найближчим часом ці ролики зможуть побачити і подорожуючі потягами «Інтерсіті. Люди мають знати, що проблема СНПК існує і що вони можуть звернутися по допомогу, коли будуть до цього готові», – зазначив Олександр Баранов.

Він розповів і про розширення кола суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу, а саме додавання до переліку потерпілих від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості та катування або жорстокого поводження.

Загалом учасники форуму спільними зусиллями напрацювали низку кроків, що допоможуть якісно надавати допомогу постраждалим, не завдаючи при цьому моральних страждань.

Серед цих кроків і вдосконалення законодавства, яке, зокрема, має передбачити  відповідальність за кібернасильство сексуального характеру та запровадити обов‘язкове призначення адвоката для потерпілого у кримінальному провадженні, обов’язкове залучення психологів у справах щодо дітей.

Крім цього, експерти визначилися, що у справах щодо дітей є необхідним застосування «зеленої кімнати» та моделі «Барнахус», мінімізація участі дитини у судовому засіданні, довіра до показань потерпілої дитини тощо.

 

Мої відео