Микола Колісник наголосив на важливості створенню мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів

Микола Колісник наголосив на важливості створенню  мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів
384630 ПЕРЕГЛЯДІВ

Заступник міністра енергетики України Микола Колісник заявив, що створення мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів – це відповідь на виклик, який поставила перед країною війна.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Микола Колісник взяв участь у міжнародній конференції Petroleum Ukraine 2023 у Варшаві. 

Учасниками форуму стали представники світових енергетичних організацій, профільних асоціацій, органів влади України та країн Європейського Союзу, бізнесу та інші стейкхолдери.

Головні теми дискусії — удосконалення та розширення антиросійських санкцій, підвищення стійкості ринку палива шляхом створення мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів, розвиток логістики й міжнародного співробітництва у сфері постачань пального.

Заступник міністра енергетики звертав увагу на норми урядового законопроєкту «Про мінімальні запаси нафти і нафтопродуктів», який схвалено Урядом та очікує розгляду у Парламенті. Законодавча ініціатива передбачає формування мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів в обсязі до 90 днів середньодобового чистого імпорту або 61 дня середньодобового внутрішнього споживання на випадок виникнення кризових ситуацій на ринку пального.

«Створення мінімальних запасів нафти і нафтопродуктів – це відповідь на виклик, який поставила перед країною війна. Наявність мінімальних запасів – це важливий елемент енергетичної незалежності та безпеки України. Ситуація із забезпеченням паливом нині стабільна. Однак Україна перебуває у стані війни, і ворог буде намагатися виявляти наші слабкі місця. Сьогодні у разі припинення надходжень нафти і нафтопродуктів потребу в них країна зможе задовольняти протягом місяця за рахунок власного видобутку та наявних запасів. Отже, маємо створити відповідну подушку безпеки для всіх. Затверджені мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів – це потрібне і ефективне рішення для ринку пального», — сказав Микола Колісник під час конференції.

За його словами, створення мінімальних запасів нафти й нафтопродуктів стало зобов'язанням, яке взяла на себе Україна відповідно до Директиви Ради 2009/119/ЄС.

«Сьогодні реалії такі, що треба дещо відійти від парадигми самоорганізації паливного ринку та почати впроваджувати механізми, які підвищать його стійкість. І ухвалення законопроєкту – один із таких інструментів. Варто відзначити, що бізнес цей контекст розуміє і ефективно співпрацює із владою»,  — підкреслив заступник міністра енергетики України.

Окремо Микола Колісник наголосив на реформуванні ринку пального, адже це підготовчий етап, який сприятиме інтеграції українського ринку пального в європейський.

Нагадаємо, що раніше в Міністерстві енергетики повідомляли, що на державному рівні вживаються заходи задля створення сприятливих умов для іноземних інвестицій у розвиток українського енергетичного сектору. 

На думку заступника міністра енергетики Ярослава Демченкова, український енергетичний сектор має стати невід’ємною частиною енергетичних ринків ЄС, адже наша держава втілює курс на здобуття членства в Європейському Союзі. Тому й українська нормативна та регуляторна база має розвиватися відповідно до законодавства ЄС.

Тоді ж під час конференції він додав, що наразі триває реформа корпоративного управління у ключових енергетичних державних компаніях. Україна суттєво просунулася у виконанні рекомендацій Європейської Комісії щодо судової реформи. Окрім цього, було прийнято  закон про запобігання маніпуляціям на енергетичних ринках, який є невід’ємною частиною зобов’язань щодо імплементації Регламенту REMIT.

Теги: Міністерство енергетики,Міністерство енергетики України,Заступник міністра енергетики України Микола Колісник
Мої відео