Свириденко: "Міжнародні партнери підтримують підходи України до гуманітарного розмінування"

Свириденко: "Міжнародні партнери підтримують підходи України до гуманітарного розмінування"
315281 ПЕРЕГЛЯДІВ

Перший віцепрем'єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко під час засідання Міжвідомчої робочої групи з питань гуманітарного розмінування заявила, що українські партнери  позитивно сприйняли озвучені Україною на Конференції з питань відновлення у Лондоні національні підходи до гуманітарного розмінування територій та готові надавати відповідну технічну й фінансову допомогу.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

«Запропоновані нами підходи до моделей та стандартів розмінування були сприйняті позитивно. Партнери розуміють, що саме такі, де в чому нетипові, рішення дозволять нам максимально пришвидшити очищення територій. Тому підтримка є, готовність допомагати технічно і фінансово – є, працюємо далі. Наступного місяця обговоримо з пулом донорів механізми фінансування розмінування. І починаємо активну роботу над Стратегією протимінної діяльності», — сказала під час Конференції Юлія Свириденко.

Як зазначалось в ході МРГ, підтримку підходів України країни-партнерки висловили й під час зустрічі у Швейцарії Групи підтримки протимінної діяльності, до якої входять провідні країни-донори (зокрема, США, Великобританії, Японії, Канади, Німеччини, Франції, Нідерландів, Данії). Зустріч відбулася в рамках підготовчих заходів до 26-ї Міжнародної зустрічі національних директорів з питань протимінної діяльності та радників ООН. Під час обговорення учасники значну увагу приділили питанням гуманітарного розмінування України, ці ж пункти розглядали й під час 26-ї Міжнародної зустрічі, що відбулася 22-23 червня в Женеві.

Зокрема, на заходах в Женеві представниками міжнародних організацій зазначалося, що ситуація з забрудненням територій в Україні сьогодні аналогічна тій, яка склалася в Європі після Другої світової війни. У ті часи вся Європа об'єдналась для подолання викликів. Сьогодні цього ж потребує Україна, зокрема у питанні гуманітарного розмінування території країни внаслідок російського вторгнення.

На засіданні Міжвідомчої робочої групи були розглянуті такі актуальні питання гуманітарного розмінування, як: 

1. сертифікації українських та іноземних операторів; 

2. можливість залучення потужних інформаційних технологій, в т.ч. штучного інтелекту для оптимізації планування та організації робіт з розмінування; 

3. залучення інших сучасних технологій з розмінування.

Також на конференції зазначили, що проєкт з тестування технологій дистанційного обстеження територій за допомогою дронів добігає кінця. Результати будуть проаналізовані, за підсумками найбільш ефективні технології, запропоновані іноземними виробниками будуть залучені до обстеження українських земель.

Водночас Україна зацікавлена в розвитку вітчизняних технологій та техніки з розмінування. Під час засідання МРГ обговорювались питання фахової експертної оцінки наявних на українському ринку пропозицій та залучення до гуманітарного розмінування кращих вітчизняних розробок.

За словами Юлії Свириденко, сьогодні в центрі уваги залишається також реалізація плану пріоритетного гуманітарного розмінування земель сільгосппризначення, робота з партнерами щодо посилення спроможностей українських урядових операторів, зокрема оснащення їх технікою та обладнанням.

Нагадаємо, що раніше Перший віцепрем'єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко заявила про те, що понад 100 тисяч гектарів землі, які були забруднені внаслідок російського вторгнення, готові до здійснення на них господарської діяльності.

Теги: Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко,Міністерство економіки України
Мої відео