Оперативна інформація станом на 06.00 07.07.2023 щодо російського вторгнення

Оперативна інформація станом на 06.00 07.07.2023 щодо російського вторгнення
279357 ПЕРЕГЛЯДІВ

Речник Генерального штабу Збройних сил України Андрій Ковальов. 

Слава Україні! Розпочалася чотириста дев’яносто дев’ята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

У ніч на 7 липня 2023 року російські окупаційні війська атакували Україну іранськими ударними дронами типу «Shahed» з південно-східного напрямку, а саме місто Приморсько-Ахтарськ Краснодарський край, рф. Загалом зафіксовано пуски 18 «шахедів». В результаті бойової роботи нашої ППО знищено 12 ударних БпЛА типу «Shahed».

Протягом минулої доби російська федерація завдала ракетних ударів по Україні, застосувавши 11 крилатих ракет “Калібр”, 7 з яких було знищено зенітними ракетними підрозділами та авіацією Повітряних Сил, 3 ракети “Калібр” влучили по місту Львів та 1 ракета - по приватному будинку в Черкаській області. Внаслідок російських терористичних атак на Львів, на жаль, є 7 загиблих мирних людей, понад 35 - отримали поранення різного ступеня важкості. Пошкоджено та зруйновано понад 35 будинків, більш ніж 250 квартир, 10 гуртожитків, будинок дитини, два вищих навчальних заклади освіти та інша цивільна інфраструктура.  

Крім того, ворог завдав 57 авіаційних ударів, 4  з яких - іранськими ударними БпЛА типу “Shahed”. Усі 4 дрони-камікадзе було знищено нашою ППО.  Також окупанти здійснили 67 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.  

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається дуже високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках - протягом минулої доби відбулось 30 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. 

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційного удару в районі Гатища Харківської області. На Куп’янському напрямку наші воїни стійко тримають оборону. 

На Лиманському напрямку протягом доби, за підтримки авіації, противник робив спроби витіснити наші війська із займаних позицій в районі західніше Кармазинівки Луганської області, успіху не мав. 

На Бахмутському напрямку, під щільним вогнем авіації та артилерії противника, наші захисники успішно відбили атаки противника в районі населеного пункту Берхівка Донецької області. Ворог завдав авіаційного удару в районі Іванівського. Разом з тим, наші воїни продовжують вести наступальні дії південніше та північніше міста Бахмут. В районі Кліщіївки мають частковий успіх, закріплюються на досягнутих рубежах. 

На Авдіївському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Первомайського Донецької області. Противник завдав авіаударів в районах Новокалинового та Авдіївки Донецької області.

На Мар’їнському напрямку, під ворожими вогнем артилерії, наші захисники відбили усі ворожі атаки в районі міста Мар’їнка. Ворог завдав авіаційного удару біля Красногорівки. 

На Шахтарському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Новомихайлівки Донецької області. Завдав авіаційного удару біля Вугледара. 

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник зосереджує основні зусилля на недопущенні просування наших військ.  

Російські окупанти цинічно продовжують порушення норм міжнародного гуманітарного права та використання дитячих закладів тимчасово окупованих населених пунктів для розміщення своїх військ, з метою використання цивільного населення в якості живого щита. Так, в населеному пункті Новопетрівка Бердянського району Запорізької області, на території корпусу дитячого санаторію “Весна”, російські військовослужбовці облаштували військову базу,  де знаходиться понад 800 російських військовослужбовців та розосереджена російська військова техніка в безпосередній близькості до житлових будинків місцевих жителів.

А в населеному пункті Чумаківка Херсонської області російські окупанти переобладнали під військову комендатуру  базу відпочинку “Іва", проводять допити та катують патріотично налаштованих громадян України.

Авіація сил оборони України за минулу добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу противника та 1 - по зенітно-ракетному комплексу ворога.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 1 район зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, 1 склад боєприпасів, 6 артилерійських засобів на вогневиї позиціях та 3 станції радіоелектронної боротьби окупантів.

Загалом, наші воїни ліквідували 510 російських окупантів, 2 танки, 12 бойових броньованих машин, 20 артилерійських систем, одну РСЗВ, 4 засоби ППО, 17 БПЛА оперативно-тактичного рівня, 10  автомобілів та 7 одиниць спеціальної техніки.

Вірте у Збройні Сили України! Ми переможемо! Слава Україні!

Мої відео