В Одесі відвідали об'єкти енергетики та провели засідання щодо надійності енергопостачання

В Одесі відвідали об'єкти енергетики та провели засідання щодо надійності енергопостачання
350885 ПЕРЕГЛЯДІВ

Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг за підтримки Програми USAID «РАДА: наступне покоління» 6 липня провів виїзне засідання щодо надійності енергопостачання Одеського регіону та розвитку розподіленої генерації.

Про це повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.

«Результатом засідання Комітету мають бути проекти та плани, які можна реалізувати в Одесі та Одеській області для посилення енергетичної безпеки регіону», — наголосив Голова Комітету Андрій Герус під час відкриття виїзного засідання.

За словами голови Одеської обласної державної адміністрації Олега Кіпера, питання, які Комітет виніс на обговорення під час виїзного засідання, є актуальними та потребують уваги з боку місцевої влади. Окрім цього, голова облдержадміністрації висловив вдячність Андрію Герусу за ініціативу провести засідання в Одесі.

У пресслужбі Верховної Ради зазначають, що Одеський регіон через особливості побудови електромереж та недостатні потужності власної генерації електричної енергії під час обстрілів енергетичної інфраструктури росіянами взимку, тривалий час зазнавав аварійних відключень, навіть тоді, коли в інших областях України генерація повністю покривала споживання.

На сьогодні керівництво  НЕК «Укренерго», ДТЕК Одеські електромережі та Одеська ОВА реалізовують проєкти, які посилять стійкість енергосистеми Одеського регіону. Зокрема передбачається будівництво нових ЛЕП та об'єктів розподіленої генерації, які у разі аварійних відключень або стрімкого збільшення споживання забезпечуватимуть регіон електроенергією.

Згідно з інформацією Одеської ОВА, зараз в регіоні проходить підготовка до осінньо-зимового періоду. Зокрема, вживаються заходи із забезпечення автономності роботи критично важливих для функціонування економіки та життєдіяльності міста об’єктів: встановлюються генератори, які забезпечать, в разі необхідності, безперебійну роботу котелень та водонасосних станцій; на дахах закладів охорони здоров’я розміщуються СЕС.

Пресслужба Верховної Ради наголошує, що з початку року на Одещині введено нові потужності відновлювальної енергетики обсягом 60 МВт, що додає додаткової стабільності енергосистемі регіону.

Як повідомив заступник міністра енергетики Фарід Сафаров, для забезпечення електропостачання об’єктів критичної інфраструктури реалізовується проєкт «Промінь надії» - це ініціатива Європейської Комісії, у рамках якої Україна отримає від італійської компанії Enel сонячні панелі. У рамках цього проєкту три заклади охорони здоров’я Одеської області отримають відповідне обладнання для забезпечення безперервного живлення. Заступник міністра також зазначив, що Одеська область може долучитися до проєкту, який реалізується спільно з Японським агентством міжнародного співробітництва (JICA). У його межах передбачається фінансування японською стороною надання Україні 100 комплектів устаткування для забезпечення альтернативними генеруючими потужностями об’єктів соціальної інфраструктури.

Також під час засідання було презентовано проєкти із забезпечення об'єктів соціальної інфраструктури альтернативними джерелами генерації електричної енергії по всій Україні. А після ознайомлення з проєктами зі встановлення СЕС на об’єктах соціальної інфраструктури, Комітет планує провести робочу зустріч з представниками ЦОВВ та міжнародними організаціями з метою участі у координації відповідної роботи.

Ба більше, після виїзного засідання народні депутати-члени Комітету у супроводі керівництва ДТЕК Одеські електромережі та Держенергонагляду відвідали об’єкти енергетичної інфраструктури та виробничий комплекс одного з експортерів соняшникової олії в Україні, де оглянули когенераційну установку, яка виробляє електроенергію з біомаси.

Мої відео