Юлія Свириденко пояснила, чому бізнес та уряд повинні співпрацювати над відновленням України

Юлія Свириденко пояснила, чому бізнес та уряд повинні співпрацювати над відновленням України
380486 ПЕРЕГЛЯДІВ

На думку Першого віцепрем’єра-міністра України - Міністра економіки України Юлії Свириденко, приватний буде основою для відновлення й розбудови України, тому важливо напрацювати план щодо відновлення України.

Про це вона розповіла  під час зустрічі з представниками Європейської Бізнес Асоціації, повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки зазначила, що національний — головний партнер держави  у відбудові країни, тому на найближчі чотири роки Уряд та бізнес повинен створити план відновлення.

“Приватний капітал буде основою для відновлення й розбудови України. Тому ми маємо разом з вітчизняним бізнесом розробити План України в рамках Ukraine Facility, який дозволить отримати від ЄС 50 млрд євро фінансування для розвитку економіки впродовж наступних чотирьох років. План маємо підготувати до кінця жовтня, тому закликаємо представників бізнесу долучатись до робочих груп з напрацювання цього документу та надавати свої пропозиції щодо визначення пріоритетних секторів розвитку та програм для їх стимулювання, які дозволять максимально швидко відновити країну”, — заявила Юлія Свириденко.

Як зазначає політикиня, серед пріоритетних секторів оборонний, аграрний, енергетика, зелена металургія. За її словами, уряд сфокусований на розвитку переробної галузі, виготовленні продукції з високою часткою доданої вартості для задоволення потреб споживачів як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку. 

“Стимулювання національного товаровиробника, виробництво української продукції високої якості, просування її на внутрішньому і зовнішньому ринках - це ключове завдання Уряду на сьогодні. Адже вітчизняний бізнес - наш головний партнер у відновленні країни і ми маємо створити для нього максимально комфортні умови роботи”, — сказала Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки.

Зараз працює урядова грантова програма для переробних підприємств, за якою вони можуть отримати фінансову підтримку від держави у вигляді гранту на розвиток до 8 млн грн. Додається, що Міністерство економіки напрацьовує пропозиції щодо фокусування програми доступних кредитів 5-7-9% на розвиток переробної галузі.

Також під час зустрічі сторони обговорили питання гуманітарного розмінування, що надзвичайно важливо для агрокомпаній, покращення системи бронювання військовозобов’язаних, підтримки експортерів та виходу вітчизняного бізнесу на міжнародні ринки, дерегуляції.

Нагадаємо, що раніше Міністерство економіки надавало малим та середнім переробним підприємствам підтримку на 2,5 мільйона доларів в межах ініціативи, яку реалізує Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України». У рамках грантової програми надавалось  близько 25 грантів обсягом від $75 000 до $150 000. 

Як зазначала Юлія Свириденко, розвиток  вітчизняної переробної галузі є одним з пріоритетних завдань для Уряду. Тому вони інвестують у цей напрямок, зокрема, через урядову грантову програму “єРобота”, адже мета Уряду — виготовляти та експортувати більше готової продукції з більшою часткою доданої вартості. 

Також у Мінекономіки наголошували, що надані  програмою USAID гранти підтримуватимуть МСП у діяльності, яка сприяє виробництву інноваційних продуктів, модернізації виробництва, скороченню ручної людської праці у поєднанні зі створенням більш висококваліфікованих робочих місць, підвищенню ефективності використання інших ресурсів, імпортозаміщенню на українському ринку та/або експорту української продукції для заповнення ніш, які раніше займала продукція країни-агресорки та білоруська продукція, локалізації виробництва товарів, потрібних для відбудови.

Мої відео