Арахамія про відновлення декларування: "Ми намагаємося максимально врахувати і позицію суспільства, і позицію міжнародних партнерів"

Арахамія про відновлення декларування: "Ми намагаємося максимально врахувати і позицію суспільства, і позицію міжнародних партнерів"
319697 ПЕРЕГЛЯДІВ

За словами народного депутата, голови парламентської фракції «Слуга Народу», члена парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давида Арахамії, наразі повернути процедуру декларацій у тому вигляді, у якому вона була до повномасштабного вторгнення — неможливо. Тому зараз парламент намагається врахувати позиції суспільства, міжнародних партнерів, а також безпечність декларувань.

Про це повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Мова йде про нещодавно прийнятий Верховною Радою у першому читанні законопроєкту №9534 щодо відновлення електронного декларування.

"Впровадження цієї ініціативи активно вимагає і наше суспільство, і міжнародні партнери, однак у документі необхідно врахувати багато нюансів, які стосуються безпекових питань", — заявив Давид Арахамія.

Як наголошує політик, з початку вторгнення російської армії на територію України Парламент відтермінував обов’язкове декларування, однак дехто з чиновників вирішив, що це фактично його скасування й можна буде не подавати декларації за 2021-2022 роки.

"Але не так. І суспільство, і міжнародні партнери вимагали відновлення декларування чиновниками. У мене був основний законопроєкт, який лежав без руху у Верховній Раді з вересня минулого року", — наголосив голова парламентської фракції «Слуга Народу».

Він додав, що в Україні близько 800 тисяч осіб, які зобов’язані подавати декларації.

«Наразі проблема полягає в тому, що повернути процедуру такою, як вона була раніше, неможливо з міркувань безпеки, адже не можна розголошувати певні дані. Також багато людей воює на передовій, ще є випадки, де фіксується пошкодження майна або ж воно на окупованих територіях. Тому точне заповнення декларацій неможливе. Відповідно, у пропонованому документі ми намагаємося максимально врахувати і позицію суспільства, і позицію міжнародних партнерів, і всі міркування безпеки», — підкреслив Давид Арахамія.

Також він висловив упевненість, що в питанні відновлення подачі декларацій буде знайдено компроміс і враховано всі ключові моменти.

«У нас є дедлайн: ми повинні прийняти у другому читанні цей законопроєкт, після цього документ має бути підписаний Президентом та опублікований десь до середини вересня. Проте ми будемо намагатися вкластися десь на початку вересня», — підсумував парламентарій.

Раніше народний депутат повідомив про ухвалену Верховною Радою  постанову №9491, у якій закликали парламенти Європейського Союзу підтримати звернення до Президента Грузії Саломе Зурабішвілі здійснити гуманітарний акт і помилувати громадянина України Міхеіла Саакашвілі.

За словами Давида Арахамії, він є одним із співавторів цієї постанови, а з'явилась вона після опублікованих кадрів Міхеіла Саакашвілі з в'язниці. Йдеться про засідання 3 липня, під час якого експрезидент Грузії та очільник виконавчого комітету Національної ради реформ України Міхеіл Саакашвілі вперше за кілька місяців узяв участь у судовому засіданні - у режимі відеозв'язку. Він виглядав дуже виснажено й сильно схуднув.

Як зазначав політик, якщо не знати, хто на відео й фото, то може здатися, що це кадри з Бухенвальду чи Освенциму. Тому складається враження, що грузинська влада намагається фактично вбити у в’язниці третього президента Грузії. Відтак, знаючи, що багато європейських країн теж занепокоєні цією ситуацією, головна мета постанови - закликати парламенти інших європейських країн ухвалити подібні документи й закликати Президента Грузії Саломе Зурабішвілі вчинити акт милосердя, зробити гуманний крок і помилувати Міхеіла Саакашвілі.

Мої відео