Показник між зарплатами чоловіків та жінок скоротився на 7,4%

Показник між зарплатами чоловіків та жінок скоротився на 7,4%
364187 ПЕРЕГЛЯДІВ

За словами Першого віцепрем’єр-міністра – Міністра економіки України Юлії Свириденко,  у 2015 році жінки заробляли на 26% менше ніж чоловіки. Цей показник знизився до  8,6% у 2021 році. Тобто за останні 7 років показник скоротився на 7,4%.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Під час  відкриття «Програми підтримки гендерної рівності» для працівників ПрАТ «Укргідроенерго» Юлія Свириденко зазначила, що рівність оплати праці та однаковий доступ до керівних посад жінок та чоловіків – один з інструментів, який допоможе Україні відновити кадровий потенціал після перемоги. Також вона заявила, що Мінекономіки вже розробило Національну стратегію щодо подолання гендерного розриву в оплаті праці до 2030 року, яку найближчим часом має прийняти Уряд.

Окрім Міністра економіки у заході взяла участь заступник Міністра Тетяна Бережна.

«В Україні, згідно з даними Держстату, у 2021 році жінки заробляли в середньому на 18,6% менше, ніж чоловіки. Цей показник суттєво скоротився за останні 7 років – ще у 2015 році він складав 26%. Прийняття і реалізація Національної стратегії щодо подолання гендерного розриву в оплаті праці до 2030 року допоможе Уряду вдосконалити законодавство про рівну оплату праці, осучаснити трудове законодавство і прийняти закон «Про працю»», — наголосила Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки України.

У Міністерстві зазначають, що працівник зможе подати позов до суду на свого роботодавця, за порушення своїх прав. Йдеться про порушення принципу рівної оплати праці за аналогічну роботу або працю рівної цінності, незалежно від гендеру.

Ба більше, Міністерство економіки поставило завдання подолати стереотипи і дискримінацію за ознакою статі.  Для цього Уряд ініціює інформаційну кампанію для жінок «Звісно, зможеш», яка нагадуватиме, що жінки мають право отримувати не меншу винагороду за свою працю, ніж чоловіки. На думку Юлії Свириденко, для досягнення повного гендерного балансу, в Україні мають також існувати умови того, аби поєднати сімейне і професійне життя.

Так, Уряд розвиватиме систему державних та приватних дитячих садочків, а для дітей старшого віку – розвиватиме такі організації як Пласт, Українська академія лідерства тощо. На рівні законів зникне розділ на батьків-жінок та батьків-чоловіків, адже батьки обох статей мають бути однаково залучені до виховання спільних дітей.

«Після перемоги Україна має стати країною без бар’єрів та без упереджень. Національна стратегія щодо подолання гендерного розриву в оплаті праці – лише один з інструментів переходу нашого суспільства на нові стандарти. Ми маємо мотивувати наших жінок та дівчат повертатися додому та разом відбудовувати Україну», — підкреслила політикиня.

Раніше Міністерство економіки України повідомляло про пожертвування  1 мільйон євро ВПП (ООН) українським фермерам від Уряду Хорватії задля відновлення роботу в регіонах, які найбільше постраждали від вибухонебезпечних залишків війни.

Для України гуманітарне  розмінування є одним з ключових пріоритетів швидкого відновлення України, оскільки йдеться безпеку людей, відновлення повноцінної роботи агропідприємств, налагодження продовольчих ланцюгів постачання, зокрема, це питання світової продовольчої безпеки, гарантом якої є Україна, зазначали у пресслужбі.

Також додавалось, що для старту всіх необхідних процесів для швидкого та якісного обстеження й очищення земель Уряд працює над комплексною Стратегією протимінної діяльності із залученням експертизи і досвіду міжнародних партнерів, таких як Хорватія.

Мої відео