Україна шукає додаткове фінансування в ключові сектори, адже $50 млрд на чотири роки не покриють потреб

Україна шукає додаткове фінансування в ключові сектори, адже $50 млрд на чотири роки не покриють потреб
432811 ПЕРЕГЛЯДІВ

Україна зосереджується на побудові партнерства з основними стейкхолдерами – Європейським Союзом, Європейською комісією, країнами G7, щоб залучити додаткове фінансування в ключові сектори, адже $50 млрд на чотири роки не покриють потреби України на реконструкцію та відновлення. 

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

2 серпня Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко зустрілась з делегацією Європейського Союзу для спільної роботи над Планом України, передбаченого програмою Ukraine Facility на 2024-2027 роки. У ході візиту делегація ЄС та Уряд працюватимуть над деталізацією та уточненнями структури Плану, його окремих положень та специфіки секторальних стратегій.

Окрім Юлії, участь у зустрічі взяли заступник Міністра економіки України Олексій Соболев, заступник Міністра економіки України — Торговий представник України Тарас Качка, представники Урядового офісу євроінтеграції, Офісу Реформ Кабінету Міністрів України, а також представники Київської школи економіки. Очільником європейської делегації став Марлен Розмарі Медсен – керівник відділу економічної і секторальної політики Генерального директорату з питань сусідства та переговорів щодо розширення (NEAR), Європейська Комісія.

Під час зустрічі обговорювались макрофінансові сценарії для відновлення України, фінансові ринки, розвиток людського капіталу та управління об’єктами державної власності тощо.

«Протягом триденних консультацій ми повинні зосередитись на тому, як вибудувати партнерство з основними стейкхолдерами – Європейським Союзом, Європейською комісією, країнами G7, щоб залучити додаткове фінансування в ключові сектори, адже $50 млрд на чотири роки не покриють потреби України на реконструкцію та відновлення. План України – це програма дій, конкретних реформ та інвестиційних проєктів, направлених на посилення економіки, євроінтеграцію, цифровізацію, регіональний розвиток», — заявила Юлія Свириденко.

Зазначається, що над Планом працюють представники понад 20 ЦОВВ, 11 аналітичних центрів та консалтингових  компаній, а також міжнародних партнерів (ЄС, МВФ, World Bank, ОECD). Також повідомляють, що за кожну секцію Плану відповідають профільні тематичні робочі групи, які координує Мінекономіки за підтримки Київської школи економіки. 

На думку представника Європейської Комісії Марлен Розмарі Медсен, План України має бути реалістичним, щоб його можна було повністю реалізувати, тому важливо зберігати баланс. Вона відзначила, що Україна вже має гарні напрацювання Плану за різними секторами. За її словами, спільна робота над Планом є можливістю допомогти Україні, як країні, яка є частиною європейської сім’ї.

Як наголосила Юлія Свириденко, корисним для спільної роботи стане залучення до цього процесу представників обласних державних адміністрацій та місцевого бізнесу в ході одноденної конференції. Приватні інвестиції направляються на розвиток регіонів України, тому вони є важливою складовою Плану України. 

Перший етап проєкту триватиме до кінця жовтня 2023 року. На цьому етапі в групах будуть сформовані пропозиції для Плану України, необхідного для реалізації програми фінансової допомоги Ukraine Facility від Європейської Комісії. Програма розрахована на 50 млрд євро, які Україна отримає впродовж 2024-2027 років.

Нагадаємо, що раніше Перший віцепрем'єр-міністр – Міністр економіки України заявила, що показник між зарплатами чоловіків та жінок скоротився на 7,4%. У 2015 році жінки заробляли на 26% менше ніж чоловіки. Цей показник знизився до  8,6% у 2021 році.

Мої відео