Уряд планує платити 3300 грн за втрачені город та врожай внаслідок підриву Каховської ГЕС

Уряд планує платити 3300 грн за втрачені город та врожай внаслідок підриву Каховської ГЕС
345125 ПЕРЕГЛЯДІВ

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив у своїй промові на засіданні Уряду, що людям передбачається виплата у розмірі 3300 грн за втрачений врожай овочів на кожній сотці земельної ділянки приватного городу. Максимальна сума допомоги за втрачений врожай складе до 100 тисяч грн. Для цих потреб Уряд виділяє Херсонській та Миколаївській областям 271 млн грн, які постраждали після підриву Каховської ГЕС російськими окупантами.

Про це повідомляє Департамент комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України.

Денис Шмигаль почав свою промову зі слів: "Повномасштабна війна – це щоденні виклики, які ми маємо долати, аби забезпечити стійкість нашої країни, забезпечити Сили безпеки та оборони, а отже й забезпечити нашу перемогу".

Далі він нагадав, що у протистоянні з росією Україна має партнерів. Проукраїнська коаліція допомагала, допомагає і буде допомагати й після закінчення війни, сказав політик. Партнери посилають чіткі сигнали та своїми діями демонструють, що, по-перше, вони будуть з Україною доти, доки це буде потрібно. А по-друге – що країна буде частиною Європейського союзу та НАТО.

Прем'єр-міністр наголосив, що на шляху до членства в Європейському Союзі вони проведуть всі необхідні реформи, зміни та трансформують країну. Він додав, що зараз виконуються сім рекомендацій Європейської комісії після яких країна попрямує до конкретних передвступних переговорів про членство. Це має статись вже цього року.

Також Денис Шмигаль заявив, що Уряд виконує структурні маяки МВФ, які передбачають багато важливих змін для економічної стійкості та стабільності у фінансах держави.

"Готуємо так званий “План для України” в межах реалізації програми Ukraine Facility від Європейського Союзу. Це програма на чотири роки в розмірі 50 млрд євро для підтримки нашої країни. 

 Чотири роки. Це власне демонструє підхід, про який я говорив раніше. Партнери вже будують активні плани довгосторокової підтримки України. 

 Так само на чотири роки розрахована й програма МВФ. 15,6 млрд доларів, які будуть допомагати нам профінансувати дефіцит бюджету. Та гарантії підтримки від країн-донорів МВФ ще на 115 млрд доларів", — сказав політик.

За його словами, Україна вже залучила 28 млрд доларів фінансової підтримки від партнерів за цей рік. Від ЄС більше 11 млрд. Від США – більше 8 млрд.

Він зазначив, що держава витрачає абсолютно весь внутрішній ресурс на війну. Тобто 100% податків, які платять бізнес та громадяни, ідуть на забезпечення потреб Сил безпеки та оборони. Додається, що це 1 трильйон 800 млрд грн, передбачені на потреби ЗСУ, хоча сума не остаточна.

Прем'єр-міністр у своїй промові наголосив, що Уряд затвердить постанову, яка дозволить направити 95 млн грн з рахунку Міністерства реінтеграції тимчасово окупованих територій в НБУ на потреби громадян, які евакуюються з районів бойових дій, а також на підтримку тих, хто перебуває на деокупованих територіях. Розмір допомоги людям у цих звільнених населених пунктах залишиться без змін та становитиме 3 тис. грн для осіб з інвалідністю та дітей; 2 тис. грн – для інших осіб.

Окрім цього, Україна продовжує готуватись до осінньо-зимового періоду. Наприклад, на доручення Уряду вже мали розпочатись перевірки готовності Центрів незламності до цієї зими. Місцева влада та інші відповідальні відомства мають вже зараз подбати, аби Центри були підготовлені та забезпечені всім необхідним. Це безпека та впевненість людей.

Окремо Денис Шмигаль акцентував на безпеці у школах у зв'язку з початком навчального року. 

"Мають бути якісні, комфортні та надійні укриття. Гроші на це Уряд виділив. Також розроблені типові проєкти дитсадків та шкіл, які враховують сучасні вимоги щодо безпеки, безбар’єрності та енергоефективності. Органи місцевого самоврядування можуть безкоштовно скористатися цими проєктами та заощадити кошти й час на розробку документації", — сказав Шмигаль.

Він підкреслив, що окремі керівники або втратили своє місце, або отримали догану через загалом неналежний стан укриттів.

Мої відео