Україна більше не співпрацює з росією у сфері охорони промислової власності

Україна більше не співпрацює з росією у сфері охорони промислової власності
327579 ПЕРЕГЛЯДІВ

Кабінет Міністрів України скасував дію міжурядової угоди з російською федерацією щодо співробітництва у сфері охорони промислової власності. Відповідне рішення Уряд ухвалив на засіданні 8 серпня 2023 року.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

«Продовжуємо зачищати нормативно-правове поле від сміття та приводити правову базу в відповідність до сучасних реалій. Єдиним актом, підписаним державою-агресором, та цікавим для України є акт про капітуляцію росії. Збройні сили України наразі працюють над його оформленням», — наголосила Перший віцепрем'єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко. 

Як зазначають у Міністерстві, міжурядова угода про співробітництво у сфері охорони промислової власності була укладена між Україною та росією в 1993 році. Після ухвалення документа сторони  визнавали дію на своїх територіях раніше виданих охоронних  документів  СРСР на об'єкти промислової власності. Згідно з договором передбачалось, що фізичні та юридичні особи однієї держави будуть користуватися на території іншої держави  патентними фондами,  бібліотеками, банками даних,  які мають відношення до промислової власності, на тих же умовах, що й власні фізичні та юридичні особи. Також передбачалось, що Угода надавала право заявникам з російської федерації подавати в Патентне  відомство України заявки на видачу охоронних документів України і вести по них листування російською мовою. Дзеркального права для українських заявників Угода не передбачала.

Після початку російського повномасштабного вторгнення Україна системно працює над скасуванням договорів, угод і т.ін., укладеними в попередні роки з рф. Протягом цього року Уряд припинив дію угод:

  • про співробітництво і взаємодію у сфері розбудови пунктів пропуску через українсько-російський державний кордон; 
  • про співробітництво в галузі авіаційного пошуку і рятування; 
  • про співробітництво у сфері дослідження і використання космічного простору в мирних цілях; 
  • про повітряне сполучення і співробітництво в галузі повітряного транспорту;  
  • про принципи співробітництва в галузі виробництва і поставок авіаційної техніки; 
  • про взаємне заснування відділень Торговельно-економічної місії і т.д.

У Міністерстві економіки додають, що Уряд розробив, затвердив і подав до Верховної Ради України законопроєкт «Про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій» та ін.

 13 липня Верховна Рада України ухвалила урядовий законопроєкт «Про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про співробітництво під час здійснення спільного контролю осіб, транспортних засобів і товарів на українсько-російському державному кордоні».

Нагадаємо, що раніше Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки Юлія Свириденко заявила, що українські  виробники здатні виготовляти значну кількість техніки та обладнання, що необхідна для гуманітарного розмінування України. 

За її словами, вітчизняні виробники мають спроможності, щоб виготовляти необхідну для розмінування техніку та обладнання з високим ступенем локалізації виробництва в Україні. Здатні випускати за рік сотні одиниць машин та іншого обладнання, для знищення або перевезення вибухонебезпечних предметів, транспортування саперних розрахунків, виготовляти запчастини та переобладнувати цивільну будівельну техніку під потреби з розмінування.

 

Мої відео