Очільник Міненерго наголосив на поточних потребах енергосектору

Очільник Міненерго наголосив на поточних потребах енергосектору
400011 ПЕРЕГЛЯДІВ

Під час зустрічі з представниками іноземних дипустанов щодо реалізації Формули миру Президента Володимира Зеленського Міністр енергетики України Герман Галущенко заявив про поточні потреби енергосектору, наголосивши на засобах, які допоможуть децентралізувати генерацію, зокрема газових турбінах, а також зазначив, що одним з найефективніших механізмів залучення коштів для потреб енергосектору є Фонд енергетичної підтримки України, створений при Секретаріаті Енергетичного Співтовариства за ініціативою єврокомісара Кадрі Сімсон. 

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Герман Галущенко взяв участь  у зустрічі із представниками іноземних дипломатичних установ, акредитованих в Україні, яка відбулася під головуванням керівника Офісу Президента Андрія Єрмака. Тема зустрічі - реалізація Формули миру Президента України Володимира Зеленського, а саме пунктів «Енергетична безпека» та «Недопущення ескалації війни та повторення агресії». Участь у зустрічі взяли представники 58 країн.

«Сьогодні ми торкнулися вкрай важливого пункту Формули – енергетичної безпеки. росія системно використовує енергетику як зброю. кремль почав тиснути на Європу шляхом збільшення цін на енергоносії в шість разів із початку війни в Україні, але Україна зробила все для того, щоб зламати залежність від російських енергоресурсів, зламала плани росії. Однак рф продовжує свої атаки на українську енергоструктуру. Агресор планує створити гуманітарну катастрофу, позбавляючи мільйони українців доступу до базових ресурсів під час зими», — заявив на зустрічі Андрій Єрмак.

Своєю чергою Герман Галущенко висловив подяку міжнародним партнерам за підтримку, надану українському енергетичному сектору, і висловив переконання, що така допомога дасть змогу українській енергосистемі вистояти в умовах прогнозованих ворожих атак і наступної зими.

Також Міністр енергетики наголосив, що, атакуючи об’єкти української енергетичної інфраструктури, росія посягає не тільки на енергетичну безпеку України, але і європейського континенту в цілому.

Окрім цього він поінформував учасників зустрічі про підготовку до наступного опалювального сезону, зокрема наймасштабнішу за всю історію України ремонтну кампанію на енергетичних об’єктах та відновлення інфраструктури, яка постраждала від російських атак протягом минулого ОЗП. Герман Галущенко окремо акцентував на заходах, які вживаються для посилення фізичного захисту енергооб’єктів. 

Очільник Міненерго нагадав, що українська і європейська енергетичні системи синхронізовані й допомагають одна одній підтримувати стійкість за рахунок міждержавних перетинів і можливостей здійснення імпорту та експорту електроенергії, підкресливши, що нарощування пропускних спроможностей до 2 ГВт стане важливим для балансування української енергосистеми наступної зими.

За його словами, енергосектор зараз потребує газових турбін, що допоможе децентралізувати генерацію.

У кінці своєї промови Герман Галузенко сказав: «Дякую міжнародним партнерам за вже надану підтримку українського енергетичного сектору і переконаний, що з цією підтримкою ми вистоїмо і наступної зими».

Нагадаємо, що раніше Міністерство енергетики повідомило деталі співпраці з Радою експертів РНБО. Їх концепція розвитку розподіленої генерації передбачає впровадження на місцях технології «розумних мереж», створення у громадах «хабів» генерації й накопичення теплової та електроенергії, впровадження когенераційних установок, збільшення генерації з відновлюваних джерел енергії, будівництво обʼєктів гідрогенерації та систем накопичення.

Мої відео