Вперше в історії США зброю конфісковану передано в іншу країну, а саме — в Україну

Вперше в історії США зброю конфісковану передано в іншу країну, а саме — в Україну
442023 ПЕРЕГЛЯДІВ

Як повідомляє Комітет Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності, до Києва прибула перша партія зброї за програмою «Guns 4 Ukraine». 101 одиницю зброї отримано від поліції Маямі, а до неї – 148 000 набоїв.

Зазначається, що ще в серпні 2022 року на сайті Департаменту поліції Маямі з’явилася сторінка «Guns 4 Ukraine» (Зброя для України), на якій сказано, що місто запустило програму добровільного викупу зброї, щоб допомогти у забезпеченні безпеки та захисту України.

Окрім цього пропонується в обмін на стару, невикористану чи знайдену зброю, подарункові картки: на 50 доларів за короткоствол, на 100 доларів – за дробовик чи гвинтівку, на 150 доларів – за потужну штурмову гвинтівку (калібр 223, AR-15, AK-47). До викупленої у населення зброї поліція додала конфісковану – за різні порушення або вилучене у бандугруповань.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України зазначає, що перша партія американської цивільної зброї залишиться у Національній поліції України, а саме передано поліція Ірпеня яка є її прямим отримувачем, проте очікується ще як мінімум дві партії.

«Напевно, з усіх моїх проєктів цей — найскладніший, для розуміння: візит до США відбувся на початку листопада 2022 року, зараз — середина серпня 2023 і доставка не відбувалася б взагалі, якби з української та американської сторони нас не об’єднувала єдина потужна мета», — заявив член Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Мар’ян Заблоцький.

За словами голови Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Сергія Іонушаса, цей прецедент є позитивним результатом співпраці поліції України та США.

Також Сергій Іонушас  зауважив: «Варто відмітити наполегливу роботу колег народних депутатів України, зокрема Мар’яна Заблоцького, Міністра внутрішніх справ України Ігоря Клименка та мера Ірпеня Олександра Маркушина». Він додав, що Комітет з питань правоохоронної діяльності, в свою чергу, завжди готовий втілювати законодавчі зміни, орієнтовані на безпеку громадян.

Нагадаємо, що раніше  Верховна Рада України ухвалила реформу державного резерву, підтримавши в другому читанні та в цілому урядовий Проєкт Закону про державні резерви (№9079). За законопроєкт проголосували 255 народних депутатів.

Ключові зміни, які запроваджуються з ухваленням Закону про державні резерви:

1. Розмежовуються поняття державного матеріального та державного мобілізаційного резервів, впроваджуються нові принципи та напрями формування номенклатури матеріальних цінностей.

2. Чітко виписані повноваження органу, що реалізує державну політику у сфері державного резерву, завдання та повноваження інших органів держвлади. Це, зокрема, підвищить ефективність взаємодії між ними, дозволить уникнути  практики дублювання функцій в частині створення запасів матеріальних цінностей, забезпечить можливість швидкого реагування держави у кризових ситуаціях.  

3. Запаси державного резерву можуть зберігатися на потужностях приватних операторів ринку, в тому числі за кордоном. Такий підхід посилить безпеку резервів через диверсифікацію місць зберігання.  

4. Запроваджується інститут резервування: виробники на підставі відповідного договору будуть зобов’язані резервувати частину своєї продукції у якості держрезервів та за вимоги надавати її державі.  

5. Продаж матеріальних цінностей державного матеріального резерву буде здійснюватися виключно на електронному аукціоні, який проводиться в електронній торговій системі.  

6. Буде створено єдиний реєстр державних резервів - захищена автоматизована база даних. База дозволить в автоматичному режимі вести облік резервів, контролювати терміни придатності та т.ін.  

7. Запроваджується обов’язкове страхування матцінностей держрезервів, розміщених на відповідальне зберігання та резервування в межах України. Виконання своїх зобов’язань, зокрема, по відповідальному зберіганню чи резервуванню нерезидентами, забезпечуватиметься міжнародною банківською гарантією.  

8. Посилюється контроль за державними резервами та відповідальність за порушення законодавства, умов договору зі збереження і т.ін.

 

Мої відео