Галущенко: "росіяни знову планують масовано атакувати наші енергетичні об’єкти"

Галущенко: "росіяни знову планують масовано атакувати наші енергетичні об’єкти"
435355 ПЕРЕГЛЯДІВ

«Ми в очікуванні нової зимової битви: росіяни знову планують масовано атакувати наші енергетичні об’єкти. Але солідарність європейських країн і спільна підтримка енергетичного фронту – це наша зброя проти росії. Завдяки цій солідарності ми виграли битву минулої зими, переконаний, переможемо і цього разу», — заявив Міністр енергетики Герман Галущенко.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Під час засідання Ради міністрів енергетики Європейського Союзу, до якого онлайн долучився міністр енергетики України, основною темою обговорення стала ситуація в енергетичному секторі України напередодні складної зими.

Засідання відбулося під головуванням віцепрезидент Уряду Іспанії Терези Рібери та за участі єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон. Герман Галущенко повідомив колегам, що ворог уже почав випробовувати українську енергетику на стійкість,  протягом вересня - жовтня завдаючи точкових ударів.

За його словами, військові російської федерації збираються обстрілювати українські енергетичні об’єкти. Однак країни Європи готові підтримувати Україну.

Своєю чергою віцепрезидент Уряду Іспанії Тереза Рібера запевнила, що європейська сторона продовжуватиме підтримку українського енергосектору у посиленні стійкості енергосистеми, а також шукатиме можливості для допомоги у децентралізації генерації.

Європейська Комісія продовжуватиме допомагати українській енергетиці, зокрема фінансово, сказала єврокомісар Кадрі Сімсон.

Окрім цього, єврокомісар з питань енергетики анонсувала, що ENTSO-E ухвалить рішення щодо збільшення пропускних спроможностей міждержавних перетинів між Україною і європейськими державами у листопаді, що дозволить забезпечити балансування енергосистеми у разі значного впливу ворожих атак. Також Кадрі Сімсон відзначила важливість кроку щодо використання ядерного палива, виготовленого спільно компанією Westinghouse та фахівцями Енергоатому, на ядерному реакторі типу ВВЕР-440 однієї з українських АЕС. 

Окремою темою обговорення під час засідання стало забезпечення ядерної й радіаційної безпеки у зв‘язку з окупацією росією найбільшої в Європі атомної станції – Запорізької АЕС. Учасники засідання підкреслювали необхідність якнайшвидшої деокупації та демілітаризації ядерного об'єкта. 

Як зазначили окремі представники профільних міністерств на засіданні, вони підтверджують свою солідарність з Україною і запевняють  у продовженні надання підтримки нашій державі та її енергетичному сектору.

Нагадаємо, що раніше заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков провів зустріч з представниками місії Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) та Програми EU4Energy України, де обговорив  напрямки поглиблення співпраці для посилення стійкості української енергосистеми та енергетичної безпеки в цілому.

За словами заступника очільника Міненерго, Україна стала асоційованим членом МЕА вже під час повномасштабної війни з російською федерацією. За цей час держава  стикнулася з новою реальністю сучасного тероризму – навмисними масованими атаками на енергетичну інфраструктуру та отримала унікальний досвід, як у цих умовах утримувати стійкість системи. Під час візиту до України делегація МЕА, зокрема, вивчає відповідний досвід, отриманий українськими енергетиками, та визначає шляхи запобігання виникненню ризиків для енергосистем у майбутньому. 

Також на зустрічі з представниками агентства у Міністерстві енергетики Ярослав Демченков розповів, що задля стабільного забезпечення споживачам енергопостачання протягом майбутнього зимового періоду ведуться масштабні ремонтні роботи, посилюється фізичний захист енергооб’єктів, почалась робота з децентралізації генерації та особлива увага приділяється питанням посилення стійкості й гнучкості енергосистеми.

Мої відео