російське вторгнення в Україну завдало великої шкоди низці цінних екосистем

російське вторгнення в Україну завдало великої шкоди низці цінних екосистем
379379 ПЕРЕГЛЯДІВ

Шкода, завдана довкіллю збройними конфліктами, катастрофічно погіршує стан усіх без винятку екосистем та природних ресурсів не лише під час війни, а й декілька років поспіль після її закінчення. На жаль, сьогодні це питання як ніколи актуальне, оскільки російське вторгнення в Україну завдало великої шкоди низці цінних екосистем, включаючи природні унікальні ландшафти, водні ресурси, ґрунти, флору та фауну, а також сільськогосподарські землі, енергетичну та водну інфраструктуру, сховища небезпечних відходів, підприємства хімічної галузі та атомної енергетики України.

Про це говорилось під час конференції «United for Justice. United for Nature», повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко та народні депутати – члени Комітету взяли участь у міжнародній конференції «United for Justice. United for Nature». Ця зустріч об’єднала лідерів думок та провідних експертів з усього світу для аналізу положень сучасного законодавства, наукових та економічних тенденцій в контексті відповідальності за шкоду, заподіяну довкіллю внаслідок військової російської агресії. Серед запрошених доповідачів та учасників конференції — представники створеної при Офісі Президента України Робочої групи високого рівня з питань еко­логічних наслідків війни, міжнародних програм ООН, високоповажні представники інституцій Європей­ського Союзу, Міжнародного кримінального суду, Консультативної групи з питань найтяжчих міжнародних злочинів, провідні експерти в галузі міжна­родного права та екологічної безпеки.

Такі заходи висування ідей у процесі розв’язування наукової чи технічної проблеми складають основу мозкового штурму щодо підходів та досвіду останніх двадцяти років у сприянні розвитку інституційних механізмів, процедур і стан­дартів, необхідних для досягнення кінцевої мети у притягненні до повної відповідальності за екологічну шкоду, спричинену повномасштабною збройною російською агресією.  

Основні цілі конференції «United for Justice. United for Nature»:

1) підвищення обізнаності світової спільноти про безпрецедентні наслідки війни для довкілля і забезпечення подальшої взаємодії на політичному рівні та нюансів технічних процедур з цих невідкладних питань;

2) підсилення сучасних правових, наукових та економічних аспектів відповідальності за шкоду, завдану навколишньому природному середовищу впродовж війни;

3) визначення та усунення потенційних прогалин в законодавстві та судовій практиці за допомогою експертних обговорень та реко­мендацій.

Під час заходу згадувалась й війна в Україні та шкода, заподіяна російськими військовими.  На сьогодні армія російської федерації заподіяла шкоди низці цінних екосистем, включаючи природні унікальні ландшафти, водні ресурси, ґрунти, флору та фауну, а також сільськогосподарські землі, енергетичну та водну інфраструктуру, сховища небезпечних відходів, підприємства хімічної галузі та атомної енергетики України.

Внаслідок неспровокованої агресії російських загарбників міста та селища України були зруйновані забороненими в світі видами російського озброєння, залишивши мільйони тонн зараженого сміття, яке забруднило нашу землю та погіршило стан здоров’я наших громадян.

Викиди парникових газів в Україні – прямий результат безпідставної широкомасштабної війни росії – тепер перевищують річні викиди Бельгії. Незліченну кількість живих організмів, їх середовищ існування та величезне біорізноманіття дикої природи, включаючи унікальні водно-болотні угіддя, ліси, прибережні екосистеми, луки, лимани, системи архіпелагів, було знищено, що призвело до глибокої втрати біорізноманіття та пошкодження делікатних і важливих екосистем по всій Україні і про це повинен дізнатись весь світ.

Мої відео