ЄБРР в Україні розробляє критично важливий законопроєкт. Чому це важливо?

ЄБРР в Україні розробляє критично важливий законопроєкт. Чому це важливо?
352770 ПЕРЕГЛЯДІВ

Перший віцепрезидент ЄБРР Юрген Рігтерінк заявив, що вони разом з Урядом України працюють над створенням критично важливого законопроєкту про корпоративне управління державними підприємствами, який має на меті наблизити законодавство України до міжнародних стандартів ОЕСР. Це допоможе залучити інвестиції в економіку і надходжень в бюджет країни.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

22 листопада 2023 року Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) організував у Брюсселі захід «Ефективне управління державною власністю та державними підприємствами як запорука до відновлення України та її вступу до ЄС».

Мета заходу, організованого Європейським банком реконструкції та розвитку, — підвищити обізнаності про важливість реформи корпоративного управління державними підприємствами для пришвидшення членства України в ЄС, ОЕСР та отримання інвестицій в економіку країни. 

У своєму вступному слові перший віцепрезидент ЄБРР Юрген Рігтерінк наголосив, що ЄБРР та міжнародні партнери ЄС, G7, МВФ, ОЕСР мають спільне бачення щодо необхідності впровадження реформи управління державними підприємствами України, адже це забезпечить прогрес у боротьбі з корупцією та покращить інвестиційне середовище для державних підприємств.  

«Ми допомагаємо уряду України у розробці критично важливого законопроєкту про корпоративне управління державними підприємствами, який має на меті наблизити законодавство України до міжнародних стандартів ОЕСР. Я з нетерпінням чекаю на ухвалення цього законопроєкту, оскільки це важливий крок у напрямку, який стане потужним сигналом для міжнародних партнерів, що Україна готова до змін та вступу в ЄС», — сказав Юрген Рігтерінк.

Окрім цього, на заході в онлайн-режимі взяв участь заступник Міністра економіки України Олексій Соболев. Він під час свого виступу розповів  про результати Уряду у просуванні реформи, а  також поділився планами щодо її впровадження. Зокрема, йдеться про підготовку законопроєкту №5593-д, політики державної власності і стратегії приватизації, продовження корпоратизації стратегічних, приватизація та ліквідація нестратегічних державних підприємств.

«Впровадження реформи корпоративного управління є надвисоким пріоритетом для українського Уряду, адже це шлях до залучення інвестицій в економіку і надходжень в бюджет країни. Це дві глобальні мети, над якими ми будемо працювати протягом наступних років»,  — сказав Олексій Соболев. 

Своєю чергою директор  у справах країн Східної Європи та України ЄБРР Маттео Патроне відзначив стійкість і важливу роль українських державних підприємств, які змогли вистояти під час повномасштабного вторгнення та продовжують надавати послуги українцям. Серед таких він вказав на НЕК «Укренерго», АТ «Укрзалізниця», АТ «Укрпошта», державні банки тощо.  

У пресслужбі Мінекономіки зазначають, що у заході також брали участь генеральний директор з питань сусідства та переговорів щодо розширення (DG NEAR) від Європейської комісії Герт-Ян Купман, керівниця Служби з питань України DG NEAR Анна Ярош-Фрііс, старший радник з питань політики в ОЕСР та керівник секретаріату Робочої групи ОЕСР з питань державної власності та практики приватизації Сара Султан, голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький, суддя Великої Палати Верховного Суду України Олена Кібенко.

  • Нагадаємо, що раніше Міністерство економіки повідомляло про виступ Першого віцепрем’єр-міністра України - Міністра економіки Юлії Свириденко на 7-му Українському жіночому конгресі де вона заявила, що Уряд підтримує жінок в прагненні досягти  більшої фінансової спроможності та можливості реалізуватись в бізнесі, пропонуючи їм грантові програми, можливості для навчання й перенавчання, впроваджуючи заходи з подолання гендерного розриву в оплаті праці.
Мої відео