Ярослав Демченков: Глобальне потепління вбиває нас повільно. Росіяни ж роблять це жорстоко»

Ярослав Демченков: Глобальне потепління вбиває нас повільно. Росіяни ж роблять це жорстоко»
382920 ПЕРЕГЛЯДІВ

«Глобальне потепління вбиває нас повільно. Росіяни ж  роблять це жорстоко за допомогою бомб, викопного палива та голоду у вразливих регіонах. Після окупації росіянами ЗАЕС світ щодня живе на межі ядерної катастрофи. Ці ризики вказують на необхідність міжнародної співпраці на новому рівні», — заявив заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков під час дискусії «ЄС та його партнери у глобальному енергетичному переході», яка відбулася у межах Конференції ООН зі зміни клімату COP28 у Дубаї.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Окрім нього, під час дискусії були присутні європейський комісар з питань енергетики Кадрі Сімсон та віцепрем'єр-міністр, міністр енергетики, бізнесу та промисловості Швеції Ебба Буш.

Звертаючись до аудиторії, заступник очільника Міненерго сказав, що цивілізовані країни повинні перейти на новий рівень міжнародної співпраці задля уникнення глобальних загроз у вигляді кліматичних змін і тероризму, на чолі якого стоїть рф.

За його словами, енергетичний перехід є важливою частиною загальної безпеки, і Україна, попри війну, залишається відданою цьому курсу. 

Зокрема, йдеться про синхронізацію України з європейською електроенергетичною системою ENTSO-E. На спільному шляху до ЄС Україна підтримує Молдову у  звільненні від енергетичної залежності від російської федерації. З Польщею та Румунією обговорюється будівництво нових інтерконекторів. «Водневий коридор», який об’єднає Україну, Словаччину, Чехію, Австрію та Німеччину, нещодавно увійшов до списку проєктів ЄС, що становлять спільний та взаємний інтерес. 

«Україна має намір зробити свій внесок у енергетичний перехід, відіграючи роль «зеленого» енергетичного хабу Європи. У нас є необхідний потенціал відновлюваних джерел енергії, водню, біогазу та ядерної генерації», - підкреслив Ярослав Демченков та додав, що  попри війну Україна продовжує реформувати енергетичний сектор і втілювати нові проєкти, зокрема у сфері відновлюваної енергетики.

  • Нагадаємо, що раніше Міністерство енергетики повідомляло, що у межах Конференції зі зміни клімату COP28 під час «Діалогу високого рівня Партнерства з чистої енергії: стійке відновлення для України» міжнародні партнери обговорили продовження відновлення й відбудову енергосектору України. Зазначається, що важливою складовою цього процесу буде участь міжнародних фінансових інституцій у залученні сталого фінансування для енергосектору України. 
  • Також нагадуємо про засідання високого рівня Координаційної групи G7+ з надання допомоги енергосектору України під керівництвом Джеффрі Пайєтта. Як сказав Джеффрі Пайєтт, звертаючись до учасників зустрічі, США здійснили грантовий внесок до Фонду підтримки енергетики України на загальну суму 25 мільйонів доларів США, аби підтримати енергосистему цієї зими. 
  • Окрім цього у Міністерстві енергетики повідомляли про зустріч заступника міністра енергетики України Ярослава Демченкова та Фаріда Сафарова з німецькою делегацією на чолі з керівницею Робочого штабу з питань України від Федерального міністерства економічного співробітництва Німеччини Ульріке Хопп-Нішанкою. Сторони обговорювали створення необхідних умов для залучення інвестицій та нових технологій в українську енергетику.
  • Тоді німецькій делегації розповіли про поточну ситуацію в енергосекторі, а також плани України щодо сталого відновлення й активізації співпраці з німецькою стороною. Зокрема, під час зустрічі звернули увагу на проєкти з розвитку розподіленої генерації із використанням відновлюваних джерел енергії, систем накопичення енергії, розвитку мікромереж, підвищення енергоефективності та декарбонізації сектору.
Мої відео