Що увійшло до 12-того пакету санкцій проти росії

Що увійшло до 12-того пакету санкцій проти росії
320481 ПЕРЕГЛЯДІВ

Рада Європейського Союзу ухвалила 12-й пакет економічних та індивідуальних санкцій через продовження агресії російської федерації проти України.  Обмежувальні заходи нового пакету стосуються, зокрема, російських алмазів. Також до нового пакету санкцій додали посилення обмежень на експорт технологій та товарів, які використовує військово-промисловий комплекс росії,  додаткові обмеження на імпорт товарів, які приносять значні доходи росії, заходи, покликані мінімізувати можливості держави-агресора обійти PriceCap на нафту і нафтопродукти тощо.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

«Дякуємо нашим європейським партнерам за рішення, яке цього разу спрямоване проти таких надзвичайно чутливих та важливих для агресора сфер, як військово-промисловий комплекс, торгівля нафтою, зрідженим газом, іншими товарами, експорт яких приносить росії значні доходи. Безумовно, критично важливим для нас є максимальне обмеження можливості агресора отримувати товари та технології, які використовуються у військових цілях. Інше ключове завдання – обмежити економічну здатність росії вести війну. 12-й пакет санкцій є важливим кроком до вирішення цих завдань», — сказала Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Детальніше про обмеження, які увійшли до 12-го пакету санкцій ЄС:

- Забороняється прямий чи непрямий імпорт, купівля або перевезення алмазів з росії (алмази походженням рф, в т. ч. оброблені в третіх країнах, алмази, що експортуються з росії чи прямують транзитом через країну-агресора). Пряма заборона на російські алмази почне діяти з 1 січня 2024 року, на російські алмази, оброблені в третіх країнах – поетапно введена до 1 вересня 2024 року.

- Запровадження в експортних контрактах заборони на реекспорт до росії  чи реекспорт для використання в росії особливо чутливих товарів і технологій. Йдеться про товари та технології, які держава-агресор використовує для виробництва зброї та які були знайдені на території України в зразках російського озброєння. Крім того, розширено список заборонених товарів, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського ВПК та перелік компаній (в т. ч. з третіх країн), які співпрацюють з ВПК рф. Заборонено транзит через рф будь-яких товарів військового призначення, що експортуються з ЄС до третіх країн.

- Також додаткові обмеження стосувались імпорту чавуну і шпігелю, мідного та алюмінієвого дроту, фольги, інших товарів загальною вартістю 2,2 мільярда євро на рік та нова заборона на імпорт зрідженого пропану (LPG) з 12-місячним перехідним періодом. Рішення ЄС також додає Швейцарію до списку країн-партнерів, які застосовують набір обмежувальних заходів щодо імпорту чавуну та сталі з росії, і набір заходів контролю імпорту, які практично еквівалентні тим, що застосовуються в ЄС.

- Щоб посилити контроль за виконанням санкцій та запобігання їх обходу ЄС забороняє російським громадянам володіти, контролювати чи займати будь-які посади в керівних органах юросіб, що надають криптовалютні послуги росіянам. ЄС також вводить вимогу сповіщати про переказ коштів за межі ЄС будь-якою юридичною особою, заснованою в ЄС, яка належить або контролюється юридичною особою, заснованою в росії, або російським громадянином чи фізособою, яка проживає у росії.

- Окрім цього в межах посилення контролю за виконанням PriceCap на нафту запроваджуються, зокрема, правила сповіщення про продаж танкерів будь-якій третій країні та посилюються механізми обміну інформацією.

Мої відео