Греція взяла на себе управління постійними морськими силами НАТО

Греція взяла на себе управління постійними морськими силами НАТО
419787 ПЕРЕГЛЯДІВ

Капітан Військово-морських сил Греції Фотис Параскевас став командувачем Другої постійної морської протимінної групи НАТО (SNMCMG2), повідомляє видання Ekathimerini. Церемонія передачі повноважень відбулась на військово-морській базі Ла Спеція в Італії, про що Генеральний штабо національної оборони Греції повідомив у понеділок 15.01.2024.

Італійський капітан Етторе Ронко передав керівництво Параскевасу на борту корабля загального забезпечення "Геракліс" у п'ятницю 12.01.2024. Під час цього заходу був присутній контр-адмірал НАТО Стефан Д. Паулі.

Участь Греції в SNMCMG2, одній з двох постійно діючих морських угруповань НАТО для протимінних операцій, посилює роль країни у забезпеченні морської безпеки, особливо в Середземноморському регіоні.

SNMCMG2 забезпечує НАТО здатністю до негайного оперативного реагування, зокрема в складі Сил реагування НАТО (NRF), як в мирні, так і в кризові періоди. Ротація керівництва між країнами-учасницями відбувається кожні півроку.

На минулому тижні Туреччина, Болгарія і Румунія уклали угоду про спільну боротьбу з морськими мінами, які загрожують судноплавству в Чорному морі після початку війни в Україні. З моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну румунські, болгарські та турецькі військові водолазні команди регулярно виявляють і ліквідовують міни, які дрейфують у їхніх водах.

У жовтні минулого року стало відомо, що ці три країни розглядають можливість створення спільних сил для очищення Чорного моря від мін. Хоча ці мінно-тральні сили не вважаються операцією НАТО, проте вони представляють собою перший значущий крок чорноморських союзників з часів російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Мої відео