Корм для собак чи екопродукти: хто і чим замінює пластик

Корм для собак чи екопродукти: хто і чим замінює пластик
181719 ПЕРЕГЛЯДІВ

Все більше країн світу переходить на екожиття. Заміна пластику, переробка сміття, власна авоська, екосумка чи термочашка стають трендами, як українців, так і іноземців.
Напевно ви неодноразово бачили відео екологічного характеру. Наприклад, ролики про морський світ, який наповнений пластиком, кілограмами одноразових пакетів, пляшок чи іншого непотрібу. Або натрапляли на новину про те, як американець Віктор Весков занурився в Марінаський жолоб, щоб знайти невідомі організми, а натомість натрапив на обгортки від продуктів та пакети.
Це лише частка інформаційного бунту в еко-просторі, але й вона приносить свої плоди. Відтак, більшість країн почала відмовлятися від пластику, займатися розумною переробкою сміття та запроваджувати нові екотехнології. Звісно, така перспектива не до вподоби виробникам пластику. Однак, проявляється попит на більш екологічні замінники, що свого роду теж має нішу бізнесу.
Існує декілька варіантів протидії засилля сміття у Всесвіті. Насамперед, розумна переробка та повторне використання. Тут потребується сортування відходів. Наступне, люди повинні відмовитися від не біорозчинного пластику. А саме заборонити вушні палички, одноразові пакети та посуд, соломинки для напоїв та інше. А також відповідальне споживання, тобто раціональне використання людьми багаторазових матеріалів, попит на вироби, які менше шкодять середовищу. Важливо, аби ці стратегії взаємокомплектували: зменшення відходів, сортування сміття, переробка продуктів харчування, створення та використання екоматеріалів. Наразі поговоримо про заміну пластику та абсолютну його заборону у світі.
За даними Всесвітнього економічного форуму, Африка займає почесне місце у переробці пластику. Водночас у туристичній Танзанії запровадили нові правили для мандрівників.Туристам не дозволяють брати з собою неекологічні продукти. Так, в'їжджаючи до країни місцева влада перевіряє багаж, порушники отримують штраф. У Мехіко заборонено використовувати пакети. А з 2021 року уряд країни наголосив, що ресторани, кафе та інші заклади вуличного харчування повинні позбутися пластикового посуду, соломинок для напоїв, а також повітряних кульок. Місцева влада вважає що вони дали достатньо часу, щоб знайти адекватне рішення заміни пластику. Також з 2021 року Європарламент підписав згоду на заборону 10 видів пластику у 10 країнах Європейського Союзу. Водночас в наступному десятилітті на людей чекають більш жорсткі обмеження з використання пластику.
Україна теж розглядає декілька законопроектів по обмеженню пластикових виробів, але про гучну заборону пластику поки що мови не йде. Відтак, у Львові місцева влада заборонила використання обгорток зі шкідливих матеріалів. Або 26 жовтня у Києві в парку біля станції метро "Лук'янівська" поставили бокс, куди можна утилізувати пластикові пляшки. На заміну бокс видає 50 грамів корму для безпритульних собак. За словами авторки громадської організації "Япомога", люди можуть тепер робити добрі справи: нагодувати собак та зробити світ більш екологічно чистим.
Директор організації Руфат Раїмов розповідає, що згодом планують встановити на даху боксу сонячну батарею для автоматичної роботи. Також буде вбудований QR-код для аналізу роботи боксу, тобто визначатиметься скільки людина утилізувала пластику та сніг отримала корму. Дані бокси планують розмістити по всій території України, щоб менше забруднювати Всесвіт непотрібними шкідливими речовинами й водночас робити добро для наших менших.
Отже, багато країн вже почали відмовлятися від пластику на заміну більш екологічним матеріалам. Нещодавне дослідження Міністерства навколишнього середовища Данії говорить, що паперові пакети несуть більшу шкоду, а ніж пластикові вироби. Однак, останні йдуть на утилізацію, коли папір відразу може потрапити в океан або на звалище.
Хай там як, але людство не відмовиться повністю від пластику. Проте замінити неекологічні матеріали більш природними досить можливо. Тут можна сказати про компанії, які виробляють паперові пакети, зокрема це Decopack, Борса, Vistapaket тощо. Але і вони не надто екологічні та міцні у використанні. Тож тут у хід йдуть компанії екопромисловості, які переорієнтовані на бізнес напрямки. Зокрема й українські компанії.

Мої відео