“Археологи з великої літери”: на Дніпровщині пограбували старовинний курган

“Археологи з великої літери”: на Дніпровщині пограбували старовинний курган
156432 ПЕРЕГЛЯДІВ

В Україні є певна кількість курганів, які свідчать про становлення історії. Вони зберігались у своєму початковому вигляді багато років. Їх змінювали лише природні умови. Проте сьогодні вчені виявили, що наші горе-археологи вирішили, що час і нам стати частинкою історії, тож вони не придумали нічого розумнішого, ніж просто взяти та розкопати курган, якому вже багато років.

Сьогодні вчені побачили сліди проведених нещодавно розкопок на кургані, що знаходиться поблизу Дніпра. Під час чергової експедиції до Новоселкова дніпровські археологи помітили, що посеред кургану хтось вирив вертикальний лаз та горизонтальні проходи до кургану, який має висоту 4,5 метри. За здогадками археологів, скоріше за все мародерам необхідні коштовності, які сховані всередині кургану.

На своїй сторінці у Фейсбуці Союз археологів України засвідчив: “Проведений аналіз свідчить, що посягання на скарби, поховані в цій могилі тривають вже майже 10 років. Почерк грабіжників ідентичний до незаконних розкопок Нечаєвої могили дворічної давності: вузький колодязь з верхівки кургану з подальшим влаштуванням ходів-нор під землею. Наскільки постраждали поховання кургану поки невідомо”.

Нагадуємо, що курганом називають високий насип у якому раніше ховали людей. За стародавніми звичаями, людей ховали із купою коштовностей, тож поживитись в таких містах мародерам точно є чим. Визначити зникло щось з кургану чи ні, наразі археологи не можуть через те, що раніше розкопуванням цього місця ніхто не займався. Причина тому проста: пам’ятки культури вчені намагаються зберегти такими, як вони були. Тож тепер необхідно щось вирішувати та шукати тих, хто вкрав власність нації. Проте як це зробити поки ніхто не знає.

Мої відео