День пам’яті жертв Холокосту: як в Україні та світі згадують цю страшну трагедію?

День пам’яті жертв Холокосту: як в Україні та світі згадують цю страшну трагедію?
146101 ПЕРЕГЛЯДІВ

Щорічно 27 січня в Україні та світі відбувається день пам’яті жертв Холокосту. Ця страшна подія залишила величезний відбиток на історії багатьох країн світу. Ми досі бережемо пам’ять для наших нащадків, аби пам’ятаючи про те, як це було, вони не робили таких помилок знову.

Пригадаймо, що сталося того жахливого року. Така дата була обрана не випадково, адже саме 27 січня 1945 року з Аушвіц-Біркенау, табору смерті в Освенцимі було визволено укладених. Вже 75 років минуло з тієї дати, проте на серці людей це залишило слід, який не покине нас вже ніколи.

Перший табір смерті було засновано у 1941 році. Його організаторами були нацисти. В них вбивали євреїв та циган за допомогою чадного газу. Найбільшим табором був Аушвіц. Туди відправили найбільше ув'язнених. За підрахунками істориків, там загинуло від 1,5 до 2,2 мільйона осіб.

Жертвами трагедії стали приблизно 6 мільйонів людей. Найбільше лякає те, що в когось не похитнулась рука вбити 1,5 мільйони дітей. Точну кількість вчені назвати не можуть, адже дуже часто вбивали не родини, а цілі громади. Тож назвати імена померлих не може ніхто. На території нашої країни протягом 1941-1945 років було знищено 1,5 мільйони євреїв і понад 4 мільйони українців, а також представників інших національностей.

День пам’яті обрала Генеральна Асамблея ООН. Це відбулось 1 листопада 2005 року. Вони сподіваються, що якщо ми зможемо зберегти пам’ять про цей жах, ні в кого у світі не підніметься рука на те, щоб знову зробити таке зі світом. Документ про це підписали США, Ізраїль, Україна, Росія, Австралія і Канада. Також за прийняття документа проголосували ще 90 держав.

Вшануймо пам’ять тих, хто помер через людську жорстокість. Пам’ятаймо для того, щоб наші нащадки ніколи не дізнались про те, чого це варте.






Мої відео