Тонемо у своєму ж смітті

Тонемо у своєму ж смітті
38560 ПЕРЕГЛЯДІВ

Проблема сміття є однією із найгостріших проблем в Україні. Ще зовсім недавно практично все сміття можна було переробити. Які зміни відбулися на сьогоднішній день? У зв’язку із появою нових матеріалів, які, на жаль, не підлягають швидкій переробці, ситуація сьогодні дещо інша.
Усі відходи можна поділити на декілька груп:
• Побутові, які утворюються в результаті життєдіяльності людей
• Промислові, що утворюються під час виробництва продукту
• Сільськогосподарські
• Будівельні
• Споживання
• Радіоактивні
Першим кроком до середовища без сміття є його сортування. Відповідальність за це повинна нести не лише держава чи місцеві чиновники, але й кожен свідомий громадянин, який хоче жити у екологічно чистій країні. Мешканці домівок повинні створити спеціальні місця для збору кожного окремого виду відходів. На перший погляд це може здаватись складно, проте, це не так, і користь від цього неабияка велика. У деяких країнах світу вже можна побачити запровадження ідеї сортування сміття. Це хороша ідея, і вона повинна бути реалізована у всіх країнах світу. Проте, лише сортуванням сміття проблеми не уникнути, потрібно діяти комплексно. На сьогоднішній день в різних куточках планети утворилися величезні звалища сміття, які не підлягають переробці і не можуть бути знищені без шкоди для екології.
Позбавитись твердого сміття можна завдяки таким способам: закопування, спалювання чи утилізація. Шкода, але , до цих пір ми приділяли велику увагу першим двом способам. Проте, сміттєві полігони займають велику територію, а спалювання дуже забруднює повітря. Переробка сміття завдяки сучасним екологічним технологіям, зокрема утилізація відходів – є ефективним способом вирішення проблеми.
В той момент, коли Україна потопає у мільярдах тонн сміття, Європа вдало використовує ці відходи у різних виробничих сферах та ще й заробляє на цьому чималі кошти. У кожній країні Європи є спеціальні баки для сортування відходів. Якби ми всі приділили увагу сортуванню побутового сміття, то сміттєпереробна галузь приносила б прибуток і в Україні, адже сортоване сміття коштує значно дорожче, аніж несортоване. Лідером по переробці відходів є Швеція, тут переробляють 99% сміття. Цікавим є й те, що Швеція імпортує сміття з інших країн світу. Схожа ситуація спостерігається також в таких країнах, як Німеччина, Швейцарія, Австрія та низці інших країн світу. Підприємства, які займаються утилізацією, використовують відходи як джерело енергії. Такий підхід дозволяє країні зекономити велику кількість нафтопродуктів.
В Україні проблема сміття спостерігається вже не перший рік. І, на жаль, підприємства не зацікавлені за власний кошт створювати заводи з переробки промислових відходів. В нашій країні ця проблема існує через законодавство. Тому що законом не передбачено переробляти сміття. Та й самі люди не до кінця розуміють, навіщо їм це потрібно. На їх думку – це проблема місцевої влади. У свою ж чергу, влада перекидає відповідальність на підприємців, які займаються бізнесом у сфері збору, сортування та переробки сміття. Насправді, проблема повинна вирішуватись на рівні як державних органів влади, так і звичайних громадян.
Якщо підсумувати вище сказане, то є декілька шляхів вирішення проблеми сміттєзвалищ в Україні:
• Запровадити в Україні обов’язкову систему сортування сміття та переробки твердих побутових відходів
• Необхідно збільшити розмір штрафів за викидання сміття в заборонених місцях
• Створити заводи для розкладання сміття біологічними методами
• Вилучити з обігу поліетиленові пакети, замінивши їх на картонні
Будемо надіятись, що такі заходи допоможуть Україні подолати проблему сміттєзвалищ.

Мої відео